ПРОфесионалистите: Десислава Иванова и позитивната журналистика

Сподели с приятели

В поредицата ПРОфесионалистите ви разказваме за професиите, които са особено важни за обществото. В този епзиод с Десислава Иванова говорим за журналистическата професия.

За Деси:

Първите впечатления са особено въздействащи и запомнящи се, каквото и да си мислим. Мен съвсем в началото най ме впечатли ярко синият ѝ пуловер на малки бели облачета. А второто ми впечатление беше, че този пуловер ѝ отива дори на едно по-философско ниво.

 

Десислава Иванова, главен редактор на медията за позитивни новини Успелите, искрено вярва в искрящо сините небеса. Тези най-красивите, които предвещават сякаш вечно лято. Но не е от хората, които игнорират облачетата, преминаващи по хоризонта и хвърлящи сянка. Накратко и без много орнаментика, Деси е рационален оптимист.

Затова да е главен редактор на една от малкото и със сигурност най-голямата медия за позитивни новини в България е нейно призвание. За мнозина това е все още непозната територия, но в новия епизод на ПРОфесионалистите си говорим надълго и нашироко, като един главен редактор на друг, за журналистиката, за надеждата, за умението да се проваляш със стил и за вдъхновението от хобитата.
Откъси:

Всеки, който се занимава с журналистика, почти неизбежно ще се развива във времето. Дори да започнеш с едно нещо може би ще искаш да опиташ и други. Аз съм човек, който обича да пробва и насърчавам другите хора да пробват, за да намерят призванието си.

Преди няколко години, покрай едни големи протести, трябваше да решим ще пишем ли за тях, те позитивна новина ли са? Събрахме се с ядрото на екипа и обсъдихме нашата гледна точка. Протестите са позитивна новина, ако смяташ, че те са гражданско участие и гражданска активност, тъй като хората изразяват своето мнение. Плюсът е, че те искат да променят това, от което са недоволни. Подходихме по различен начин и по тема, на която другите медии не обърнаха внимание. Едната от най-важните ни статии тогава беше за това как да се пазим по време на протест.