Deep dive в скандинавската инди музика

Сподели с приятели

Ентусиасти за северната култура, за чуждоезичната музика или просто нямате търпение за края на летните жеги като драгия ви автор, мястото ви е точно тук! Скандинавците – Дания, Швеция, Норвегия и Финландия (но в тази статия включваме и техни производни, т.е. Исландия и Фарьорските острови), често са свързани със своята специализация в метъла и хардкора. Световните сензации като АВВА, Aurora и Aviici обаче успяват да опровергаят представите на света за творчеството на „най-студените хора“. А тази статия ще хвърли светлина върху скандинавската инди музика и съвременните артисти, които творят на родния си език и според фолклорните си традиции, тъй като е още лято, а слънцето там никога не залязва…

Magtens korridorer

Magtens korridorer е датска музикална група, специализирала се в жанровете на рока и поетичния пост-пънк. Започват кариерата си през 1995 г. „Коридорите на властта” се сдобиват с международно внимание чак десетилетие по-късно със записването на албума си Friværdi , което им осигурява неизменима роля в датската рок сцена и до днес.

 

Moddi

Pål Moddi Lue е норвежки музикант, автор и активист, чиято фолклорна музика съставлява песни за протест и социална справедливост. Израснал на остров Сеня, той е посветен на запазването на автентичните диалекти на родината си, като твори изцяло на севернонорвежки диалект. В допълнение пише песни на Nynorsk (вторият официален писмен език на Норвегия).

В ранно интервю той описва вдъхновението си за създаване на музика като „опит да даде глас на безгласната природа“, а през 2016-а създава албума „Unsongs”, състоящ се от интерпретации на забранени и цензурирани песни от 12 различни страни.

 

Joose Keskitalo

Joose Keskitalo е инди артист и мултиинструменталист. Активен е от 2004 г. Има над 10 албума с авторски записи и интерпретации на народни песни. Родом от Финландия, той е майстор в сливането на мрачни скандинавски фолклорни мотиви с мек джазов тон, добавяйки гласа си в едно ново експериментално звучене.

 

Sigur Rós

Sigur Rós е една от най-влиятелните банди в исландката музикална история. Основана през 1994-а, групата е издала 7 албума, които служат през годините за вдъхновение на Coldplay, Radiohead и David Bowie. Пост рок, арт рок, дрийм поп и ембиънт са направленията, с които биват разпознавани и изучавани. Освен с родния си език, вокалистът борави в изпълненията си и със свой собствен, кръстен Vonlenska или на английски преведен – Hopelandic.

 

 Ævestaden

Ævestaden е шведско/норвежко трио, започнало кариерата си през 2021 г. Новокомпозирана и традиционна музика, групата комбинира модерен с фолклорен инструментал – устна арфа, лангелейк, кантеле, като пейзажен фон на хармонизиращи вокали и електроника. Тематиките на песните са съзнание – подсъзнание, светско – сакрално, живот – смърт.

 

Wardruna

„Пазителката на тайни“ (в превод) е норвежка фолклорна група, основана през 2003 г. Тяхна мисия е създаването на съвременни предавания на скандинавските културни и езотерични традиции, като използват традиционни исторически инструменти и други източници на звук като дървета, скали, вода и факли.

Всички техни албуми са базирани на скандинавски руни, като четвъртият разглежда думите на Один, върховният бог в скандинавската митология, от Völuspá (най-известната поема от Едда). Техни песни са включени като основен саундтрак на сериала „Викингите“, а европейското им турне през 2022 г. посети и античния град Пловдив.

 

За тези, които стигнаха успешно до края на статията, поздравления! Вие си отключихте специалния двучасов плейлист с още артисти, които само чакат да бъдат открити и оценени. Само бих помолила да слушате подред, като има от всичко за всекиго, за едно вълнуващо цялостно изживяване!

От Белослава Петкова

Може да харесате също: