Daft Punk: дуото без лица, което покори милиони сърца

Сподели с приятели

Вчера се събудихме с новината, че след 28 години на сцената френското електро-поп дуо Daft Punk сваля искращите си корони-шлемове. Зад себе си то оставя само 6 пълни албума, но какви! Едни от най-влиятелните музиканти днес, от хаус продуценти до фънк китаристи, цитират именно Daft Punk за свои вдъхновители. Режисьори, аниматори и дизайнери също признават, че невероятните видео продукции и сценография на дуото са повлиявали на собствените им творби. А доста атлети се мотивират да изтичат тази последна миля под звуците на новаторския им бийт.

Как го правят ще си остане загадка. Те просто винаги са били верни на истинската си същност: хора с извънземен талант. А и облеклото им е подозрително неземлянско.

Днес изпращаме Daft Punk с благодарности и си припомняме някои от най-емблематичните им парчета.

THE NEW WAVE

Връщаме се към самото начало и първия сингъл, който Daft Punk издават през 1993. Едно наистина много експериментално парче, в което дуото влага всичко, което знае за хаус и електро музиката дотогава. Звучи леко… недодялано. Но и доста свежо. Още от това парче си личи, че Daft Punk имат идея какво да правят: да се забавляват.

Teachers

Както много артисти досега (а и ние днес) са правили трибют към Daft Punk, така някога и дуото почита своите вдъхновители с песента Teachers. Текстът е изцяло съставен от имената на известни и ъндърграунд DJ-и, които са формирали вкуса и мисленето на двамата французи. Изпълнено с много енергия и „блясък“, парчето звучи празнично, все едно присъстваме на церемония, в която големите артисти отдават почит на своите нови приятели и техни учители. Чудесна е и за 15. септември вместо някои училищни химни.

Da Funk

Песента, която поставя дуото в полезрението и устите на някои доста видни критици. Получават много похвали и още повече обиди, но пък какви шедьоври са вдъхновени от упреците на музикалните сноби! Личи си и неповторимият стил, който Daft Punk само развиват оттук нататък: един свеж микс от фънк, електро-поп, пост-пънк, дори с леки нотки на инди. Парче само за нощен клуб!

Around the world

След като вече са представени на публиката с Da Funk, Daft Punk направо се насочват към превземане на света. С песента си Around the World дуото извършва единственото успешно завземане на Земята от извънземни. Може да чуете тази песен навсякъде и по всяко време дори и днес през 2021. Остава си все така новаторска и зареждаща и предпочитана от сутрешните радио предавания.

Human After All

Human After All е опитът на Daft Punk да ни докажат, че са хора. И се провалят доста грандиозно. Това е една от най-отличителните песни на двамата французи, която е всичко друго, но не и човешка. Мелодията звучи като все едно е изпълнена акапелно от доста напреднал AI, басът е изнесен напред и по-скоро го чувстваш, а не чуваш, и ритъмът странно напомня за We Will Rock You на Queen. Честно казано, предизвиква същата реакция: цели зали от хора танцуващи в унисон.

Robot Rock

С това парче Daft Punk намигат към другите си музи, а именно The Velvet Underground, Jimi Hendrix Experience, Steppenwolf и много други култови рок банди. Невероятен микс, който наистина показва най-доброто от продуцентския им талант. Балансът между електрически китари и роботски глас е… ами, извънземен, както винаги.

One More Time / Harder Better Faster, Stronger

Две парчета в едно, защото просто няма как да разделим песните от визуалния албум на Daft Punk. Тези песни се славят както със зареждащите мелодии, така и с наелектризиращите видеа. Част от един своенравен аниме филм, те сякаш разказват историята за произхода на самите Daft Punk. Повече за визуалния им албум може да прочетете в статията на Ани Командарева „Визуалните албуми – разказ в музика“.

Get Lucky (Ft. Pharrell Williams)

Ето на това се казва неочаквано добра комбинация: Daft Punk, Pharrell Williams и една усилена докрай бас китара! Get Lucky е емблематично лятно парче, превърнало се в световна модерна класика от раз. Много зареждащо, нетипично изчистено и типично изненадващо. За чудесно начало на деня и прекрасен край на среднощното парти (все някога ще започнат отново) винаги можете да разчитате на Get Lucky.

TRON: Legacy

Личен фаворит ми е албумът за филма „ТРОН: Заветът“. Мисля дори, че филмът си заслужава единствено заради музиката. Веднага можем да разпознаем, че е на Daft Punk, въпреки че с композициите си за филма те поемат в една съвсем нова и рискована посока. Като смесват класическа музика с хаус бийт, Daft Punk изграждат лайтмотив на на един цял жанр във филмовото изкуство. Музиката поражда истинска еуфория от чувства и видения. Някои от най-добрите парчета от албума за мен са The Grid, Rinzler, The Game Has Changed, Derezzed, Solar Sailor, C.L.U… направо целият албум, няма какво да се лъжем.

Epilogue 

Достигаме края на сагата Daft Punk. Преди два дни те пуснаха краткия филм Epilogue, с който се сбогуват с нас и със сцената. Вече се носи легенда, че сега дуото си е възвърнало човешкия облик, но все пак остава надеждата, че само е предало шлемовете си на бъдещите иноватори. И докато се взираме в изгряващото слънце от кадрите на прощалното видео, се усмихваме (през сълзи… нали си обещахме да сме честни) и посрещаме новата зора на хаус музиката, прераждането на легендите Daft Punk.

 

От Яна Ц. Пеева