Бягство към София.gif

Сподели с приятели

По пътя… Бягство към София с Вели Георгиева или Tрибют към града и хората му.

Ако слушате радио Teen Station, знаете девиза ни: „Тук е нашата музика! Тук са нашите истории! Ние сме Тук!“. Когато прочетете интервюто ни с Вели Георгиева, ще разберете какво имаме предвид!

Защо бягство? Защо към София? Защо GIF?

Вече усъвършенствах начина, по който го представям. Аз живея в градче извън София – Нови Искър и всеки ден ми се налага да пътувам до София около един час и 10 минути. Тази ежедневна повтаряемост е своеобразен GIF. От друга страна аз постоянно пътувам и в града от точка А до точка Б. Това също е един GIF.

А защо GIF?! Защото София е динамична, София е цветна и защото GIF-ът продължава да изглежда готин, каквато и музика да добавиш. Според мен София звучи добре.

Защо бягство? Защото живеем във време, в което младите хора искат да избягат от София, от България в търсене на нещо по-добро. Според мен не е необходимо и аз поисках да разбера какво ще ми донесе бягството към София, а не от нея.

Историята е заснета в документален филм. Как се нареди всичко?

Точно в момента, в който започна да ми се избистря цялата концепция в главата в училище дойде екип на ABLE Mentor – професионалисти, които ни казаха, че могат да ни срещнат с други професионалисти, които да ни помогнат да реализираме своя идея…

Аз го наричам съдба.

Така намерих своя ментор – Янчо Михайлов. Той е част от екипа на Щипка, организация с основна цел да вади на бял свят теми и проблеми, останали извън обществения фокус.

Кои са останалите? Вие участвате във филма и с лицата си.

Да, в началото исках да участвам само като глас зад кадър, но след това решихме, че е добре хората да знаят кой им говори и кой ги води на различните места и ги среща с различни хора. Затова и аз участвам във филма. Снима ни една бойна мацка – Гери Попова. Работихме и с оператора Мони Киров. Магьосникът с монтажа е Иван Мадин.

Кои са местата, на които ни води „Бягство към София.gif“?

Идеята беше филмът да дублира моя път до София, но защото преди, когато имах време, скитах (тази хубава дума), снимахме и моите любими места в София.

Това са покриви, от които можеш да видиш сърцето на София, скришните дворчета.

Снимахме около ул. “Иван Асен”, където всяка уличка е лабиринт, НДК, Банята…

Разкажи подробно за твоите тайни места?

Когато ме попитат кои са тайните ми места, изпадам в паника, защото това може да са места до болка познати, но в един момент стават специални. В тунела на надлез Надежда, например, има много графити. Когато минавам оттам с трамвая, затварям книгата и прибирам телефона, за да мога да се порадвам.

То е като една градска галерия на открито.

Христо, който е герой на филма и е фотограф, обича да обикаля ъгълчетата на парка Заимов, където е открил храсти с бъз. Той е и кулинар.

Къде е сърцето на града?

Не съм сигурна къде можеш да видиш сърцето, но на много места можеш да усетиш пулса. Не само на ул. „Раковски”. Пулсът на града се усеща, когато се разхождаш със слушалки и слушаш любимата музика и се пуснеш по течението.

Как звучи София?

Зависи. Понякога е джаз – Ела Фицджералд. Понякога е БГ Рап. Понякога инди рок.

Кое е най-артистичното място в града?

О, трудно ми е да кажа! Зад всеки ъгъл е най-артистичното място в София.

Какво е бъдещето на филма?

Плановете ни са след като го довършим да заживее фестивален живот.

Остава ви довършителна работа по него. Защо избрахте да го финансирате с платформата IndieGoGo? И, разбира се как можем да ви подкрепим?*

Можете да отидете на нашата Фейсбук страница и там ще прочетете как точно може да ни подкрепите. Избрахме точно този вид финансиране, защото вярваме че краудфъндинга е много близо до нашата идея. Дава възможност да бъдеш творец, да си съучастник в създаването на нещо хубаво, да си част от градежа на по-доброто ни бъдеще.

Ти имала ли си да намерение да живееш извън България, план да учиш другаде, мечта да избягаш?

Да, беше и мечта, и план, и намерение.

Имаше период, в който бях напълно решена да уча извън България,

но намерих верни приятели и сега не мога да си представя това, което съм, без тях. С тях си доказахме, че имаме всичко, което ни прави щастливи тук. Те ме приковаха към София.

Кое те прави щастлива?

Средата, приятелите, свободата да казваш това, което имаш да кажеш и да правиш това, което искаш да правиш.

Последно, има ли нещо, което би направила за София, ако зависеше от теб?

Бих добавила алеи, пешеходни и велосипедни за безопасно “скитачество” на хора със слушалки в ушите. Такива хора, като мен, които обичат да изследват града.

*бел.ред. Филмът вече е завършен. Кампанията за набиране на средства не е активна.


На 16. септември 2018 г. филмът „Бягство към София.gif“ беше представен пред пълна зала в Дома на киното, София. Прожекцията беше съпътствана от дискусия, в която взеха участие героите от продукцията. Две години по-късно философията зад проекта все още е актуална – търсенето на позитивното, движещото; младежката сила и креативност, които изграждат града в сегашния му вид.

↑ Кадър от представянето на филма в Дома на киното в София.

Може да харесате също: