От А до Я с Крис Захариев: България или чужбина?

Сподели с приятели

В петото издание на „От А до Я“ ми гостува Крис Захариев, за да си поговорим за един от сериозните избори, пред които са изправени младите хора – да си останат в България или да заминат.

Крис е студент по „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и влогър в YouTube (общо около ⅓ от нещата, които всъщност прави с времето си). Въпреки че тъкмо завършва академията, Крис вече има редица успешни филми и проекти зад гърба си, най-популярният от които е „Да се изгубиш нарочно“, в който пропътува България заедно с приятели в старото БМВ на баща си и показва на света красотата на нашата родина.

На въпроса „Кое е нещото, което хората веднага биха забелязали в теб?“ той отговаря:

Усмивката.

И наистина, Крис е един от най-лъчезарните и позитивни хора, които познавам. Той е светъл пример за младеж с потенциал, който е предпочел да се развива в родината си.

Крис е на финалната права от Бакалавърската си програма, а аз се опитвам да се насладя максимално на последната ми година в училище. Матурите не ме притесняват толкова, колкото избора ми на висше образование и мястото, където ще уча. Честно да ви кажа, имах огромно затруднение с измислянето на заглавие за този епизод, защото имах десет варианта и не знаех точно кой да използвам. В същото време трябва да избера университет, специалност и да избера между България и чужбина…

Животът тук и там

Не съм използвал Крис за личен консултант, споко. В епизода градим един доста цветен разговор, който се надявам да ви помогне при вашия избор или просто да ви бъде интересен и забавен и да научите нещо ново. По традиция не се ограничаваме само до основните примери, мисли, ситуации и изводи и затова не се спираме само на образованието. По-скоро се опитваме да направим сравнение между живота тук и в западноевропейските държави през призмите на щастието, свободи и задължения, стандарт на живот и как малкият човек се чувства в големия свят.

България или чужбина - разговор с Крис Захариев I Podcast От А до Я

 

Хубаво е да спомена, че сравненията не са изградени върху статистика, а по-скоро целят да събудят интереса ви и да хвърлят светлина върху реалности, които не идват на прима виста. Например, възможността младите да бъдат пионери в разни области или среди, които на Запад или са вече развити и монополизирани, или конкуренцията е твърде голяма. Изобщо „в България е така, а на Запад е иначе“ сме го чували хиляди пъти и именно заради това решихме да запишем този разговор.

В епизода ще чуете нашите възгледи, интересни истории за байганьовщина в чужбина и аджеба „Може ли в България музикант къща да храни?“, понеже професията на Крис е „несигурна“, а нали „в България хляб в изкуството няма“.

Юлиaн Караджов