ПРОфесионалистите: д-р Благомир Здравков – лекар

Сподели с приятели

В поредицата ПРОфесионалистите ви разказваме за професиите, които са особено важни за обществото. Абсолютно задължително е да представим и лекарската професия.

Обикновено, който иска да запише медицина, започва интензивна подготовка още от 9. или 10. клас. Знаят, че медицината изисква дисциплина, постоянство, всеотдайност… Но това са качества, които могат да бъдат придобити и развити и чрез други дисциплини. 

Д-р Благомир Здравков, детски анестезиолог-реаниматор и директор на педиатричната болница в София, не полага допълнителни усилия по биология с идеята да стане лекар. Просто му е любопитно. Още като ученик печели олимпиади със задълбочените си знания, а се и включва като доброволец към Центъра за спешна помощ в Пловдив и научава за медицината от “първа линия”. Въпреки това първият му бакалавър е “ Хотелиерство и туризъм”. Но в крайна сметка желанието му да помага на хората го тласка да запише медицина все пак, за да не съжалява по-късно, че не е опитал. И така намира своето призвание. 

Видео

 

Медицината остава една от най-желаните специалности в България. Една голяма част от учениците, които решават да продължат образованието си в родината, са именно тези, които се насочват към лекарската професия. Въпреки това възможностите за практика по време на образованието остават ограничени. Д-р Здравков разкрива за трудностите по пътя на медицината, но и за многото ползи, които един студент може да извлече. Разказва още за изборите и саможертвите, за неочакваните възможности (като това да си лекар в предаването “Сървайвър”) и за бъдещето на професията. 

 


Тази специална поредица реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.

 

 

 

 

Може да харесате също: