Барбенхаймер – детонация на най-очакваната филмова бомба

Сподели с приятели

Текстът за феномена Барбенхаймер е провокиран от среща с ученици от Втора АЕГ с екипа на Teen Station и последвал разговор за филмите на изминалата 2022 г. и очакваните заглавия на 2023 г.

„Опенхаймер“ срещу „Барби“ на 21 юли 2023 г. Кое избирате първо?

На броени дни сме от премиерата на два от най-очакваните филми за тази година. Месеци на миймове, трейлъри и дебат в социалните мрежи се приближават до развръзката си с премиерата на двете заглавия. Хайпът е на макс. Киноманите тръпнем да видим творбите на едни от най-интересните режисьори на нашето време – Грета Гъруиг, която изследва с финес и женска чувствителност проблемите на съзряването, и Кристофър Нолан, чиито филми водят зрителя в непознати измерения на Космоса и съзнанието.

Някои елитни късметлии вече са се насладили на двата филма на световните им премиери, а отзивите след прожекциите са ласкави. В сезона на блокбъстърите противоположностите се привличат. Розовата „Барби“ и мрачният „Опенхаймер“ ще са празник за киното, защото ще свържат зрителите в еднодневен филмографски маратон.

„Барби“

От розовата страна на барикадата в Barbieworld е филмът под режисурата на Грета Гъруиг, а в главните роли са Марго Роби и Раян Гослинг. Към тях се присъединяват съзвездие от актьори, които ще дадат живот на розовата вселена, която режисьорката е създала.

С маркетинг стратегията си „Барби“ успя да привлече погледите към себе си. От звездния каст и забавните тийзъри и трейлъри до задаване на модни тенденции филмът си проправи път в социалните мрежи и разшири очакваната си аудитория. „Барби“ целеше да не се взема твърде насериозно, да се осмива с „кичозния“ си свят. Финалната маркетинговата бомба е саундтракът, който включва изпълнители като Mark Ronson, Ava Max, Charly XCX, Lizzo, Nicky Minaj, Tame Impala и Дуа Липа.

Кампанията за промотиране послужи като бляскава опаковка, зад която се крие истинският замисъл на създателите на „Барби“. Сценарият е на Грета Гъруиг и партньора ѝ, режисьора Ноа Баумбах.

Барби напуска приказния си свят и трябва да се установи в реалния.

Филмът продължава характерните за Гъруиг мотиви. Подобно на Lady Bird и Little Women „Барби“ ще говори за съзряването и процеса на индивидуализация през женската гледна точка. Филмът цели еманципация. Изграденият образ на Барби – куклата с невъзможни пропорции – за феминизма олицетворява невъзможните стандарти за красота, които обществото налага на жените.

Пътят на главната героиня може да се тълкува като преминаването от детските години, когато стереотипно момичетата си играят с кукли Барби и мечтаят да станат като тях, в пубертета, когато оставят куклите и се еманципират от детския свят. Осъзнават мащаба на битието си, събуждат се сексуалните усещания. Напускането на Барби и Кен е като прогонването на Адам и Ева от Райската градина. Барби не заема мястото на тих партньор на Кен. Тя се отделя от него и заживява самостоятелно.

Филмът „Барби“ е за младите жени, „за всички минали, настоящи и бъдещи притежатели на знаковата кукла“. Да, той ще е крещящ, абсурден и ще носи усещане за фантастика и искейпизъм. Това е режисьорската цел. Опакован в захаросан свят, „Барби“ ще носи силно послание.

Липсват големите претенции на „Опенхаймер“. Няма огромни очаквания за наградния сезон. Поради възможността да се самоиронизира, филмът може да се окаже черният кон на големите награди в края на годината. Първите отзиви са обещаващи – от актьорската игра на Роби и Гослинг до впечатляващите костюми и продукционен дизайн, подвластни на розовото.

 

„Опенхаймер“

От затихването на „… Life in plastic, it’s fantastic” чуваме честотното цъкане на датчици за отчитане на радиоактивност и обратно броене. Кристофър Нолан ни пренася в безлюдните пустини на Ню Мексико за историята на бащата атомната бомба – Робърт Опенхаймер.

„Опенхаймер“ ще е другото лице на филмовия Янус на 21 юли. Той ще е мрачен и тежък. Ще проследи личността на учения и изобретението, които променят историята, политиката и международните отношения. Режисьорът иска да  избяга от стандартния биографичен филм и преминава по неговите думи „в трилър…, в съдебна драма“.

С комплексната персона на Опенхаймер се заема Килиън Мърфи, дългогодишен сътрудник на режисьора, който за първи път е в главна роля във филм на Нолан. До Мърфи ще е наистина впечатляващ каст, в който изпъкват имената на Мат Деймън, Флорънс Пю, Робърт Дауни Джуниър, Емили Блънт, Рами Малек, Кенет Брана и Кейси Афлек.

Нолан и Хойте ван Хойтема заснемат филма с най-новото поколение филмова техника.

„Опенхаймер“ е сниман с една от най-новите IMAX камери със 70 мм IMAX лента във формат 1,43:1, която в количеството на информация, цвят и дълбочина на изображението, се доближава много до човешкото око. За първи път е черно-бяла IMAX лента. Финалният резултат е 18-километрова лента (11 мили), която тежи почти 275 кг.

В света има само 30 кина, които могат да прожектират  „Опенхаймер“

по начина, по който Нолан го е замислил. За да може филмът да ни погълне в атмосферата и грандиозността си и да „усетим“ избухването на бомбата, режисьорът препоръчва централни места, малко след средата на киносалона.

Историята във филма е базирана на биографичната книга „Американски Прометей“ с автори Кай Бърд и Мартин Шверин. Нолан пише сценария от първо лице. Цялото действие се развива през очите на Робърт Опенхаймер. Ще изпитаме моралните дилеми, конфликта, лудостта и гения на един противоречив човек. Той е теоретичен физик, който под влиянието на студентите си се запалва по червените идеи.

Воден от омразата си към Нацистка Германия и желанието за мир,

той ръководи проекта „Манхатан“, с който се превръща в „смъртта, разрушителя на светове“. А след това се ужасява от творението си. С началото на Студената война американското правителство обвинява Опенхаймер в шпионаж в полза на Съветския съюз.

Филмът гони дуалностите на изобретателя и изобретението му.

Свръхамбицията ли натоварва Опенхаймер с непосилната отговорност на баща на най-гибелното творение в човешката история? Страхът от него гарантира невиждан в историята мир. Единственото, което Нолан ни казва е, че след края на „Опенхаймер“ можем да сме смазани.

Подобни изказвания само засилват интереса и очакванията към филма, за който критици очакват да е magnum opus на режисьора и един от най-важните филми за времето ни. Във време на франчайзови формати в множество мултивселени внушителен бюджет от 100 милиона долара се отделя за история, чиито корени са в истината. След световната премиера на 9 юли „Опехаймер“ издържа на обещанията си.

 

Барбенхаймер

„Барби“ и „Опенхаймер“ са част от интернет попкултурата още преди премиерата си. Meme-овете спасиха киното. Феновете не спорят кой от двата филма ще посетят, а кой ще е първи. Към тази вълна се присъединиха много casual moviegoers.

21-ви юли ще е празник за киното

Отдавна сред масовата публика не е имало такъв интерес към по-„независими“ (нефранчайзови) продукции. Двата филма родиха феномена „Барбенхаймер“, който развинти въображението на феновете. Социалните мрежи бълват миймове, идеи за костюми за премиерите, трейлъри, плакати и колажи на crossover-а. Отброяваме времето до детонацията на розовата бомба, която е в съзнанието ни поне от 3-4 месеца.

П.С. Който е решил да посети само един от филмите – Килиън Мърфи ще гледа „Барби“, а Грета Гъруиг и Марго Роби са на първа линия за „Опенхаймер“.

От Волен Чилов

Може да харесате също: