Банкси, АРТ РЕволюция

Сподели с приятели

Ако не сте чували за стрийт художника на графити Банкси, ви предизвиквам още сега да отворите Google и да видите творбите му. Въпреки световната му слава, Банкси е анонимен. Няма данни за датата и мястото на раждане. Не показва лицето си, нито пък споменава истинското си име. Това е една от причините Банкси да се е превърнал в легенда и вдъхновение за младите художници.

Другата причина е неговата гениалност.

Негови графити могат да бъдат видени в Лондон, но и в много други градове по света.

 

Творбите му засягат политическите и моралните проблеми в днешно време като комбинират черен хумор и ирония.

Почеркът е на бунтар.

Графитите са бунтът на уличното изкуство срещу предразсъдъците, че мястото на изкуството е между четири стени! Изкуството е за всеки и затова е навсякъде – в пукнатините на стените, парапетите на стълбите, калканите, асфалта…

 

Банкси използва за платна старите стени по улиците, като ги превръща в произведения на изкуството. Класика!

 

⇑ Това произведение на Банкси в Бостън ми направи особено впечатление, докато пишех  статията. Представя разочароващия идеализъм на нашето време. Кога следваме мечтите и кога се отказваме, защото е трудно? Прилича ми на зов за събуждане…

 

⇑ А този емблематичен отпечатък от Банкси можете да видите върху стена в Лондон. Дете, което изпуска своя червен балон във форма на сърце. Банкси пуска балони на най-неочаквани места. И нищо не е каквото изглежда. Тъкмо да открием в творбата загуба и погледът ни попада на думите, сякаш също излетели от картината: there is always a hope (бел. ред.: винаги има надежда). Да, има!

Това са графитите. Леко, понякога ярко, друг път черно-бяло напомняне да бъдем позитивни.

 

В момента Бански е сред най-ярките представители на световния стрийтарт. Той никога не анонсира появата на новите си творби. Негови рисунки могат да бъдат видени на най-невероятни места на 5 континента.

Нашите разходки в търсене на изкуството ще продължат. Пишете ни и изпратете снимки на стените, които говорят и във вашия град!

 

От Стела Калайджиева

Може да харесате също: