Авариен изход : Една година, събрана в 10 илюстрации

Сподели с приятели

„Авариен изход от артистичния блокаж и клишетата“

През последната година работим заедно с млади илюстратори, дизайнери и художници, които създадоха истински шедьоври по месечните ни теми. Илюстрациите са вече новото лице на Teen Station – смели, цветни, артистично хаотични, и съхраняват основната ни мисия – да подкрепяме тепърва изгряващите звезди във всички направления. Ето защо решихме да ги представим подобаващо в изложба и да отпразнуваме повода с музика. 

 

„Революция“

Човешкото съществуване е един постоянен процес на революция, а проявлението му през XXI век е изцяло в наши ръце. Ние от Teen Station тръгваме от самите ѝ корени, като през март 2022-ра създадохме своя с едно общо послание – най-голямата революция е да обичаш другия, непознатия, безликия – без причина и напук на омразата, която се опитват да ти насадят.

Илюстрацията на Ния показва именно просветлението, което обединението ни носи. То се превръща в повод да вярваш в доброто, повод да преоткриеш себе си чрез другия и да разбереш, че въпреки  всичко, човек трябва да води своята собствена битка, но не трябва да остава сам във войната.

Илюстрация : Ния Василева

Тя е на 19 години и учи живопис в НХА.

 

„На кръстопът“

Колкото повече порастваме, толкова повече осъзнаваме, че светът очаква да се движим през живота, сякаш вече сме наясно с пътя си. А всеки избор се оказва кръстопът – пътека, която малко хора преди нас са утъпквали и без табели около нас, които да ни ориентират какво предстои. И въпреки всичко, трябва да взимаме тези решения и да правим рискове.

През април 2022-ра заедно обърнахме поглед към кръстопътищата и всичките им интерпретации и си припомнихме, че макар и еднолично да вземаме тези решения, това не означава, че трябва да вървим по пътя си сами. А цветущата енергийна същност на човешкия разсъдък, представена от Люба, се опълчва на света, като заявява, че не трябва винаги да приемаме избора като жизнено определящ, а като възможност за нова уличка на твоята карта или за следващото ниво в твоята видеоигра.

Илюстрация : Люба Мазнова 

Тя е възпитаничка на НХА и е графичен дизайнер. Винаги търси нови форми и предизвикателства. Може да срещнете работата на Люба под различни форми онлайн и офлайн по различни културни събития. Най-скорошната ѝ такава изява беше по случай Шествието за правата на жените – ежегоден марш на 8-ми март, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations.
Нейното влечение към ярките цветове и смелите цветови комбинации може да бъде проследено във всичките ѝ творби, а вдъхновение тя намира от градската среда. Ако искате да се докоснете до творчеството на Люба, може да я последвате тук.

 

„Историите“

Има една популярна мисъл, че човек живее в ретроспекция. Не осъзнаваме случващото се в точно тази секунда, а в следващата. Разбираме какво се е случило едва след като го обмислим, доразкрасим и преразкажем. Тоест, човек живее за историята, която ще излезе от сегашния момент.

И така, защото ние сме продукт на истории, живеем чрез истории и пишем Историята с главно „И“, посветихме май 2022-ра на професионалните разказвачи, историци и бъдещи исторически фигури. Този май спокойно грешахме, рискувахме, предизвиквахме се, изследвахме света, създавахме, разрушавахме…

А в илюстрацията на Владислав „поредната тухла в стената“ е с оптимистичната перспектива, че споделянето на лични разкази гради, а с всеки нов принос и заздравява съпреживяването между хората. Ние от Teen Station се погрижихме да се вдъхновим от написаното и да споделим общата ни история.

Илюстрация : Владислав Калоянов

 

„Място за срещи“

„Аре на Народен.” „Чакам те на пилоните на НДК.” „Пред Сиелата на Софийски съм.” „Пикник на Кристал?“ А утре, къде?

Честно казано, в повечето случаи няма значение. Местата за срещи са повече общество, отколкото локации. Затова през лятото на 2022-ра отново ви запознахме с хора, които ни заведоха на непознати места – дали интелектуални, или физически, където се срещнаха пътищата и кръгозорите ни. Ходихме на разходки из различни общества, субкултури, сбирки, клубове и заедно оставихме по две следи навсякъде. А напълването на нашата кутийка с частица от тези хора, не можа да се размине без опръскването с капчици ярки водни боички върху страниците на историята на Teen Station.

Илюстрация : Яна Чолакова

 

„Независими“

Една от дефинициите на свободата е състоянието на пълна независимост. Никой обаче не споменава, че да си независим е всъщност по-трудният избор. И въпреки това, всички ще продължим да избираме да сме независими. Дали е човешка природа, културно програмиране, или съдба няма никакво значение. Ние ще сме независими, независимо от обстоятелствата.

Заради това през септември 2022-ра забравихме  за страха от свободата и направихме 22-ри септември свой личен празник. А независимостта става винаги благодарение на една подадена ръка, затова благодарим за подкрепата през всички години на създаване на нашата независима медия.

 Илюстрация на Виктория Николова – Pllik

 

„Офлайн“

Все по-трудно става да си вдигне човек погледа от електронното устройство. Не можеш да си офлайн, ама пък онлайн не е по-добре вече. Мяташ телефона настрана, за да премислиш позитивите на off-grid живота. След бърза сметка на математическата система “Офлайн = параноя; онлайн = параноя” излиза “офлайн=онлайн” и то всичко си губи смисъла.

През декември 2022-ра оставихме след себе си целия ни архив от 2022 г. с преживени концерти, изгледани и анализирани филми, вдъхновяващи срещи и междувременно размишлявахме още онлайн или офлайн ще ви срещнем в новата 2023-та година… А за всеки, който се е оплел в подобни размишления, Радослав би ви подхвърлил една книжка под уюта на нощната ви лампа, защото с временното измъкване от реалността и третоличен поглед отстрани, може би отговорът сам ще си дойде…

 Илюстрация : Радослав Ангелов

 

„Single“

През февруари 2023-та се питахме „романтизираме“ ли прекалено романтиката. Стигнахме до отговора „Може би да”. И най-добрият пример за това е основната асоциация, която хората имат за думата single.

Single не само като необвързан, а дори по-скоро като търсещ някого. А тя се оказа толкова повече – дори и заклет романтик. Едно е сигурно обаче: не означава „сам/-а“. Защото отваряйки себе си към света в търсене на общи светогледи, ние споделяме по венчелистче от себе си за другия, за непознатия, за ново време.

Илюстрация : Жана Миткова

 

„Underground“

Какво има в подземията? Нешлифованите диаманти на новата генерация будители? Може би. Да оставим ъндърграунд културата да умре обаче ще е пагубно за изкуството. А да си медия и да си част от ъндърграунда е малко неестествено, дори противопоказано. И ние все пак сме там.

По време на странстванията ни из тази страна на чудесата се запознахме с нови артисти, изпълнители, приключенци, учени и НЕобществени фигури, които се съгласиха заедно с нас да изплуват на повърхността поне за лято 2023-то. А илюстрацията на Александра представя ъндърграунда като крепящ цялостната култура на обществото, крепящ наивната и естествената игра с цветове, звуци и движения, точно преди да направи нещата „твърде сериозни“.

Илюстрация : Александра Георгиева / Sashettu

 

Ние от Teen Station мотивираме творчеството им да продължава да е място за срещи, да бъдат смели и независими, самостоятелни (но никога сами) в избора си пред кръстопът, а следата в ъндърграунд историята он- или офлайн остава за нас да разкажем на вас!

От Белослава Петкова 

 

Може да харесате също: