Аудиокнигите – истории, достъпни по всяко време

Сподели с приятели

Често се фрустрирам, че не чета достатъчно. Давам си нереалистични срокове, които в последните 3-4 месеца рядко спазвам, поради дванадесетокласни причини. Така де, всичко мина. Но жаждата за литература – не. Затова в месеца на историите, реших да разкрия две премиерни заглавия в Storytel, които можете да слушате по всяко време.

„Нощ в Лисабон“ – Ерих Мария Ремарк

Какво бихме направили в името на любовта и свободата? 1942 г., Втората световна война е в разгара си. Хиляди европейци бягат от ужасите на войната. Дестинацията им е Америка, а Лисабон е последната спирка преди спасението в „обетованата земя“. Една нощ немски емигрант среща мистериозния господин Шварц, предлагащ му два валидни паспорта, две валидни американски визи и билети за следващия параход към Америка. Изглеждащи като мираж, тези така жадувани документи носят историята за бягство от нацизма, силната любов и премеждията, през които любовта премива, за да стигне до свободата.

Нощта в Лисабон е рамката за разказа на Шварц. В рамките на нощта, той разказва за живота си – от бягството в Париж след идването на нацистите на власт, през доброволното връщане в Германия, за да срещне отново съпругата си – Хелен, и повторното им общо бягство към свободата и премеждията, които срещат по пътя.

„Нощ в Лисабон“ е сърцераздирателен роман за силата на вярата в чудесата. Стигането в Лисабон е най-силният израз на чудото, наречено любов. Във времена, когато чудесата изглеждат безвъзвратно изгубени.

„Четирите споразумения“ – Жанет Милс, Дон Мигел Руис

В хода на историята често първите хора на американския континент биват забравени. Мъдростта им – също. „Четирите споразумения“ на Мигел Руис представя мъдростта на толтеките в нашето ежедневно търсене на щастие и удовлетворение от живота.

Всички живеем в колективен сън, предаван от зората на времето. Той е нашият пътеводител в живота. С него сключваме всичките си споразумения – правилата, на които животът ни се уповава. Въпреки това дълголетието на съня е белязано от болката и тъгата на човешката история. Тя също се пренася и ние я понасяме. Как да се освободим? Предложението на автора е да сключим четирите споразумения и да се уповаваме на толтекската мъдрост.

Ключът към щастието е в словото. От него последват и останалите ключове към пълноценния живот. Следваме ли го, колективната отрова ще ни подминава, ще сме имунизирани срещу нея. И ако правим най-доброто от себе си във всички аспекти на живота, ще получим благодатта на съществуването ни.

Макар процесът да е бавен и понякога мъчителен, не трябва да се отказваме, защото скъсваме с отровата и злобата. В това се корени мъдростта, която Дон Мигел Руис, иска да ни предаде. На която се основа и юнгианската теория за личността, колективното несъзнавано и травма. Не трябва да я крием, а да я излекуваме. Чак тогава ще сме щастливи.

 От Волен Чилов

 


Storytel прави историите достъпни за всеки, навсякъде и по всяко време. В забързаното ежедневие не ни остава време да се докоснем до нови любими творби, а само с един клик можем да направим деня си по-специален. Още по-лесно става това с 50% отстъпка за учащи и студенти, а ако искате да спечелите безплатен тримесечен абонамент, включете се в предизвикателството и изпратете историите си. Те са важни за нас, защото са важни за вас.