Arsek & Erase: Ако нещата не се случват с любов и отдаденост, човек ще остане на едно място

Сподели с приятели

Жельо и Георги, по-известни като Arsek & Erase, са екип художници, завладели света с емоциите, които изобразяват на стени и платна. Освен невероятен талант, те притежават и завладяваща енергия, а графитите им въздействат позитивно. През март 2022 г. си говорим за революции, а да претворяваш обществените пространства в произведения на изкуството определено е такава.

 

Как се запознахте? Кога решихте да превърнете общата си страст в екипна работа?

Наша обща позната ни запозна през вече далечната 2000 г. и само няколко месеца след това увлечението и общата страст към графити изкуството ни събра като екип.

София, България

Винаги ли сте знаели, че ще станете артисти?

Абсолютно не, тъй като и двамата в детските си години сме практикували различни видове спорт и по-скоро усещането и мечтите бяха, че искаш да станеш като водещите ти идоли в спорта.

И двамата работят в сферата на рекламата и са част от Студио 4+.

Кога беше моментът, в който осъзнахте, че сте успели?

Честно казано, да си успешен е нещо много субективно спрямо различните виждания на хората. За нас успехът се измерва в това, че правим това, което обичаме, и с леки стъпки сбъдваме поставените си цели и мечти.

Arsek & Erase базират героите в творбите си на вижданията си за света, а те са предимно в цветни и забавни истории, наситени с ярки цветове. Доста от творбите им са вдъхновени от пътуванията и местата, които посещават, като в повечето случаи вплитат локални елементи, с които да добавят стойност и за местните жители.

„Бягство“ – Милано, Италия

Посвещавате ли работата си на хора и/или случки, дори каузи?

В нашата работа водеща сила винаги е мотивацията и вдъхновението за промяна към по-добро, а тя в повечето случай е базирана на отправянето на позитивно послание към хората.

Тъй като нашето изкуство в по-голямата си част живее на улицата – сред обществото – поражда и най различни дебати сред тях, като едни те оплюват, а други те харесват.

Какво се случва, когато интересите и идеите ви се сблъскат?

Когато имаме различия в идеите си, просто ги обсъждаме и извличаме най-доброто от тях. В повечето случаи просто ги допълваме, като съчетаваме елементи от различните ни виждания.

Случват ли се интересни случки с минувачи, докато работите?

Срещата с минувачите винаги е интересна, заради коментарите и въпросите, които ни отправят. Понякога са много любезни и възхитени от това, което правим. Други без дори да погледнат те нахокват и подминават. В повечето случаи това са хора от по-старите поколения, които не харесват много промените и по-модерните похвати за себеизразяване.

София, България

Какво ви вдъхновява най-много? Коя емоция е водеща, докато творите?

Водещата мотивация винаги е любовта към това, което правим, и желанието за развитие или ако можем да го синтезираме така:

утре да съм по-добър от вчера

Защото ако нещата не се случват с любов и отдаденост, то най-вероятно човек ще остане на едно място.

Изкуството ги научава на уважение към труда на останалите хора, тъй като „колкото повече се развиваш, виждаш, че има толкова много да надграждаш и буквално е един безкраен процес на развитие“.

Кой е проектът, с който се гордеете най-много и защо?

Честно казано нямаме конкретен проект, с който се гордеем най-много, защото всеки проект си носи своя собствен чар и история зад него.

Може би проектът, който най-много се откроява в портфолиото ни, е една фасада, която нарисувахме през 2019 г. в Москва. Тя е с впечатляващите размери от 56 м. височина и 14 м. ширина.

И това е най-високата фасада, изрисувана от българи до този момент в световен мащаб.

Arsek & Erase създават графита през 2019 г. за 10 дни, независимо от силния вятър и дъжд, с които са се сблъскали. За него казват, че е бил истинско предизвикателство и отвъд зоната им на комфорт, но накрая всичко си е заслужавало.

Кое е любимото ви нещо, свързано с професията ви?

Естествено любимата ни част е възможността да пътуваме по целия свят. Буквално имаме приятели във всички точки на земното кълбо, с които споделяме общите интереси и любовта към съвременното улично изкуство. Били сме на много интересни места, които човек, поставен в нормални условия, най-вероятно никога няма да посети.

Може би това, че изкуството няма граници, е най-големият чар, свързан с работата ни.

Райнберг, Германия

По какъв начин изкуството е повлияло на живота ви и е допринесло за промяна?

Изкуството те учи на смиреност и те прави търпелив, защото в процеса научаваш, че нищо не става даром, а за да получиш, се изисква много труд и отдаденост.

Бидингхуизен, Нидерландия