Arctic Monkeys или саундтракът на поколението Z

Сподели с приятели

Кои са Arctic Monkeys? В случай, че очаквате отговор от някой от тях, той би бил нещо от сорта на: “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not”.

Банда на 20 години

Arctic Monkeys се събират през 2002 г. във Великобритания. Записали са шест студийни албума: “Favourite Worst Nightmare”, “Hambug”, “Suck It and See”, “AM”, “Tranquility Base Hotel & Casino” и “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not”.  Два от албумите им са в селекцията на NME за най-добри продукции на десетилетието. Техният дебютен албум се превръща в най-бързо продадения в историята на британската музика.

Още след излизането на парчето “I Bet You Look Good on the Dancefloor”, целият свят се сближава с тях. Няма тийнейджър, който да не си е драскал някъде готини цитати от техни песни. Срещаме ги на пейка в парка, в нечия тетрадка или пък на стена на блок. Arctic Monkeys са сред законодателите в инди- рок стилистиката и говорители на поколението Z.
А сега е време да се запознаем отблизо със света на Алекс Търнър, Джейми Кук, Ник О’Мали и Мат Хелдърс. Толкова близо, колкото ни допускат текстовете на песните им.

7. R U Mine

Личен поздрав от мен за всеки, който е “пленен” от любов, или както те биха казали : “I’m a puppet on a string.” Само искам да вметна, че всеки път, когато слушам “R U Mine”, си представям, че Алекс Търнър пее за мен. После осъзнавам, че късметлийката се казва Alexa Chung. А чрез това парче, провеждаме супер deep conversation, в който той споделя за техните взаимоотношения.

I guess what I’m trying to say is I need the deep end
Keep imagining meeting, wished away entire lifetimes
Unfair we’re not somewhere misbehaving for days
Great escape, lost track of time and space
She’s a silver lining climbing on my desire

6. When The Sun Goes Down

Това не е песен за двойка, която се наслаждава на залеза.  Заслушайте се в текста и ще разберете, че няма нищо общо с любовта!

And I’ve seen him with girls of the night
And he told Roxanne to put on her red light
They’re all infected but he’ll be alright
‘Cause he’s a scumbag, don’t you know?
I said, he’s a scumbag, don’t you know?

5. 505

Групата твърди, че “505” е “първата правилна любовна песен”, която са записали и темата на текста е бившата приятелка на Търнър – Johanna Bennett. В интервю през 2007 г., тя казва:

Бяхме на почивка и се отказахме от всичко. Бяхме в наистина тих хотел и не гледахме телевизия, нито пък слушахме толкова много музика. За да не се ядосваме един друг, започнахме да разбъркваме тези думи като игра. Така ги пеехме един на друг.

“I’m going back to 505.”, споделя Алекс Търнър, запътил се към хотелската стая, в която е отседнала приятелката му. Изрича думите супер монотонно, вие се отпускате назад и започвате да си chill-вате. През това време, той мислено съставя план, свързан с въпросното момиче. А вие продължавате да се наслаждавате на мелодията, която е водена от звук на орган, идващ от класическия италиански уестърн от 1966г. “The Good The Bad And The Ugly”.

Stop and wait a sec
Oh, when you look at me like that, my darling
What did you expect?
I probably still adore you with your hands around my neck
Or I did last time I checked

4. Arabella

Заглавието е комбинация от името на бившата приятелка на Алекс Търнър (Arielle Vandenberg) и героя на Джейн Фонда от филма “Barbarella”. Текстът е прекрасен. Съвсем деликатно ни отвежда на друга планета, чиято кралица е Арабела. Нейните устни са като ръба на галактиката, а целувката ѝ е сравнена с цвета на съзвездие, падащо на мястото си.

Мацката е единствена, но пък Алекс Търнър не е. Поне така изглежда, докато той не започне да пее текста от последния бридж и да кара всички ни да си мечтаем да бъдем бутилката, от която тя пие своята “Mexican Coke”. Там вокалите са удвоени, за да звучи така, сякаш има двама от него. Продуцентът Джеймс Форд сравнява техниката с нещо, което би направил Ози Озбърн.

Arabella’s got a ’70s head
But she’s a modern lover
It’s an exploration, she’s made of outer space
An’ her lips are like the galaxy’s edge
An’ her kiss the colour of a constellation
Fallin’ into place

3. I Bet You Look Good On The Dancefloor

Това е вторият трак от албума “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not”, който излиза през 2006 г. За разлика от него, парчето е пуснато безплатно в интернет още през 2004 г. Година по-късно, то дебютира под номер едно в класацията за сингли във Великобритания през октомври.

Видеото е запис на живо на групата, заснет в малко студио. Има старинен ефект, като за целта са използвани 3-тръбни цветни телевизионни камери от 80-те. На крачка си от това да видиш евтиния костюм и да усетиш афтършейва по линиите, позоваващи се на Duran Duran (Your name isn’t Rio, but I don’t care for sand).

And your shoulders are frozen (cold as the night)
Oh, but you’re an explosion (you’re dynamite)
Your name isn’t Rio, but I don’t care for sand
And lighting a fuse might result in a bang b-b-bang-go

2. Fluorescent Adolescent

Изминаха дванадесет години от излизането на парчето на бял свят. То е част от албума “Favorite Worst Nightmare” и без съмнение е един от най-големите хитове на бандата. Отново имаме честта да се насладим на история, разказана от Алекс Търнър и компания. Този път, под “компания” нямам предвид останалите членове на Arctic Monkeys, а бившата приятелка на Търнър – Johanna Bennett. Текстът е и нейно дело.

Двойката е била на почивка в Средиземно море и са си напомняли за хора, които са познавали в училище. Така, неусетно, се появява “Fluorescent Adolescent” – детето на групата, което разказва историята на стареенето и как животът изглежда не толкова забавен, когато си възрастен.

Музикалното видео не следва сюжета на песента. На него се вижда група мъже, един от които е облечен като тъжен клоун, който се бори с други хора, използвайки автомобили, за да ги управлява, както и призовава да подкрепят. Отвежда публиката в момента, когато клоунът и врагът са били млади – един облечен в клоунско облекло и един облечен в костюм, седнал на детска площадка.

You used to get it in your fishnets
Now you only get it in your night dress
Discarded all the naughty nights for niceness
Landed in a very common crisis

1. Do I Wanna Know

“Do I Wanna Know” представя една объркваща, сложна и до някаква степен несподелена връзка. Тази симпатична мелодия, с още по-симпатичен текст, и с най-симпатичното видео, търси отговор на безброй въпроси. Ако имате богато въображение като мен, може би вече сте получили отговорите. Ако пък не – keep going.

Това е първото парче от албума “AM”. Четири минути и двадесет и пет секунди, в които се наслаждаваме на грубия, но сладък глас на Търнър, придружен от обикновена електрическа китара, електронни барабани и бас китара. С черен фон и бяла непрекъсната линия, видеото изобразява пеене на устни и жени, които свирят на барабани. Определено не можем да кажем, че следва някакъв сюжет. По-скоро идеята е стилът и ритъмът да си match-ват със самата песен.

(Do I wanna know?) If this feelin’ flows both ways?
(Sad to see you go) Was sorta hopin’ that you’d stay
(Baby, we both know) That the nights were mainly made
For sayin’ things that you can’t say tomorrow day

А коя песен на Arctic Monkeys е саундтракът на живота ти?

От Ния Андонова

Ето и още от нашите селекции 10-те най.