Училищен киноклуб във ФЕГ гостува на AnyTime

Сподели с приятели

При Ани са Маги и Марио – основатели на киноклуба във Френската гимназия в София, част от проекта kinematograf.bg за да разкажат какво е да правиш училищен киноклуб.

Говорихме си с Маги и Марио, организаторите на кино-клуба в столичната френска гимназия. Целта им? Да разпространят късото кино, да покажат чара му, да провокират мисъл и най-важното – да споделят любовта си към този формат кино. Това е първата ни среща с Маги и Марио, които с летящ старт скочиха в екипа на Teen Station.  Запознаваме ви с новите водещи на Филмари, кино подкаста, който ще правим съвместно с нашите приятели от Кинематограф.бг.

Училищен киноклуб ФЕГ

Първото издание на киноклуба на Френската представи филмите, “Денят на кървавите венци” на Димитър Димитров,  който участниците трябваше да изгледат първо без звук и да разкажат историята, израелския  “Beat” на Or Bar-el Page, върху който трябваше да играят на асоциации, както и да се състезават с рисунки на дъската върху филма “Nature by Numbers” на Cristóbal Vila. Според Маги и Марио, късото кино им дава възможност да дебатират. Не дава готови отговори.

 

За Кинематограф.бг

“Проектът работи за развитието на късометражното кино в България – за неговото по-добро производство и разпространение. Проектът е базиран на доброволни начала, а целта ни е да съберем на едно място най-доброто от изкуството на късометражното кино. Истината е, че късометражните филми получават несъразмерно по-малко достъп до кината и телевизиите спрямо пълнометражното кино. Широката публика до голяма степен не го познава, основно защото не се информира за него. Телевизиите не излъчват такова кино, хората просто не го познават. А то провокира изключително много критичната мисъл и въображението на хората. Това в дългосрочен план спомага за една по-здравословна публична среда”, казва Юлиян Спасов,  един от създателите.

Какво прави късото кино толкова по-различно от холивудското може да чуете в този подкаст на  предаването AnyTime.  

Може да харесате също: