Обмен в Япония по международната програма AFS

Сподели с приятели

Денислав Танчев е студент в първи курс със специалност “Компютърни системи и технологии” (КСТ). През 2019 година, когато е ученик в 11-и клас, е избран за обмен в Япония по международната програма AFS. Михаела Георгиева говори с него, за да разбере какво означава да смениш българската почва с (не)стабилната японска почва за един месец. Най-запомнящите се моменти от престоя на Денислав чуй тук:

Как се зароди интересът ти към Япония?

Интересът ми към Япония се зароди още в първи клас, когато имахме часове по японски език, в които ни разказваха за Япония и учехме едната от двете японски азбуки.

В твоето училище всяка година се изпраща по един ученик в Япония, благодарение на програмата АFS. Би ли разказал малко повече за нея?

AFS (Intercultural Programs) е международна организация с нестопанска цел за обмен на младежи, в която имах честта да бъда избран. За Япония местата са ограничени – само четири всяка година. Обменът е спонсориран от японска компания, която произвежда българско кисело мляко в Япония, защото купува нашата бактерия (Lactobacillus bulgaricus) за производството му.

Как те посрещна японското семейство?

Първата ми среща с приемното семейство беше на летището в Сапоро. Там ме посрещнаха с огромна радост и вълнение. Бяха ми направили даже плакат за “Добре дошъл!”. В този момент се почувствах много желан и очакван, тъй като само три приемни семейства бяха направили плакати за своите приемни деца.

Бяха приготвили голяма семейна вечеря в моя чест. Подариха ми специални клечки с моето име, изписано на тях, с които да вечерям. Същата вечер им подарих сувенири от България. На двамата ми по-малки братя подарих две тениски изцяло в българското знаме, на приемната ми майка – дъска във формата на България, традиционни магнити и покривки, а на бащата подарих 2 литра традиционен български алкохол!

Повечето хора, които имат интерес към дадена чужда култура, са склонни да гледат с пренебрежение на българската… Какво е мнението ти по този въпрос?

Според мен трябва винаги да уважаваме родината си и да я поставяме на първо място в сърцето! Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал…

Какво остави в България и какво взе от Япония?

Не мисля, че съм оставил нещо в България, освен българския език. В Япония добих малко по-голяма представа за културното разнообразие на света и подобрих уменията си по японски език, защото все пак говорих и живях с местни жители.

 

Може да харесате също: