ABBA се завръща в бъдещето

Сподели с приятели
  1. Най-дългата година в историята с цели две допълнителни секунди. Две секунди, които точно четирима души в Швеция не пропиляват.
  2. Втората най-дълга година в историята или поне така я изпитахме от вкъщи. Но в домовете на точно четирима души в Швеция времето все така не се пилее.

Миналото

Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид не ги свързва нищо освен музиката, но това е достатъчно да се превърнат в символа ABBA. Те всички са били звезди на шведската музикална сцена още преди да сформират сензационната група. Агнета е била известна изпълнителка в музикалния театър, Бьорн е бил част от известна в Швеция фолк-скифъл група. Бени е бил част от така наречените „шведски Бийтълс”, а Фрида е имала развита солова кариера и договор с EMI за няколко албума напред. ABBA всъщност e една супергрупа, как да не e успешнa?!

 

Първата песен, която записват заедно, е „Hej, gamle man” („Здравей, старче”). Това се случва след като вече са били освиркани на първия си джем сешън заедно, в който се включват спонтанно по време на почивката на двете двойки в Кипър. Пътят им можеше да свърши тогава, на средиземноморски остров през лятото на 1970-а. Но добре, че не се отказват, защото само две години по-късно вече са в топ 10 на изпълнителите в Швеция. Четири години след злополучния джем сешън те вече са победители в Евровизия с песента „Waterloo”.

 

Историята им оттам нататък е добре известна: албуми, турнета, нови трендове в облеклото… И изведнъж – раздяла през 1982 г. Всъщност те никога не казват публично, че се разпадат като група, така че ABBA никога не са се разделяли официално. Но след разводите на двойките от ’80-та и ’81-ва някак работата заедно е трудна. А и през 1982 двете дами решават да приоритизират соловите си (доста неуспешни) кариери. Бени и Бьорн биват подпитвани тук и там какво се случва и дали ще свирят всички заедно отново скоро. Един интервюиращ най-накрая получава небезизвестния официален отговор: „Какво сме ние двамата без дамите? Инициалите на Бриджит Бардо?!”

Настоящето

Казват, че величието е да успееш да издържиш теста на времето. Тогава ABBA наистина са велики, защото техните песни са познати на поне три, ако не вече и четири поколения по цял свят. Вдъхновявали са постановки, филми (кой не е гледал „Mamma Mia!”?), поне шест световноизвестни трибют групи (една, от които прави кавъри на ABBA в стила на Ramones), нови поколения музиканти. „Може ABBA да не са ви любими, но са любими на любимата ви поп звезда” – друга световна поговорка.

А сега, 40 години след издаването на албума, с който се разделят със своята публика, те се завръщат. Новият им албум „Voyage” дори да не стане албум на 2021 г. със сигурност ще остане такъв за всички, които един ден просто се събудихме с новината, че ABBA издават нов албум и вече са пуснали пилотен сингъл. И така, както изведнъж се разделиха, се събраха отново – без реклама (само малко клюки през годините, но кой не е искал да види ABBA заедно?).

ABBA подбраха точния момент да издадат нов албум

В последните година-две се усещаше едно масово завръщане към стилистиката на края на седемдесетте и на осемдесетте в музиката. От Dua Lipa с песента „Levitating”, The Weeknd с албумите „Starboy” и особено „After Hours”, та дори и BTS със сингъла „Butter”, музикалната индустрия отговаря на общия порив към ретрото. Предполагам, че това е завръщане към едно време, когато погледът към бъдещето е бил изпълнен с надежда, блясък и екстравагантна мода, а не дистопичните светове, за които сме се нагледали и начели от всякаквите продукции от последните десет до петнадесет години. Само че колкото всички тези опити да звучат доста носталгично и едновременно с това зареждащо, няма автентичност. Но ABBA са си ABBA. Те ни подаряват 10 песни – коя от коя по-ABBA и по-осемдесетарска.

„Voyage” е колкото типичен за ABBA, толкова и стилово нов за групата. Албумът е перфектно подреден, така че да се получи едно истинско музикално пътешествие, както и името му предполага. Песните са много по-симфонични. На моменти навяват асоциации с филмова музика, особено първата и последната. Така песните оформят рамка и придават завършеност на историята, която четворката от Швеция разказва. А тя започва с един неуспешен джем сешън в бар в Кипър, продължава с победа на Евровизия, замъглена е от раздяла (драмата в трето действие) и достига кулминацията си с завръщане в името на много, много, много верни фенове.

Бъдещето

“Voyage” далеч не е краят на историята ABBA. Само една малка кулминация. Самият факт, че вече са израснали три поколения от танцуващи кралици и крале, въпреки че две от тези поколения дори не са виждали групата заедно, показва колко силно е влиянието ѝ. И докато светът се опитваше да върне осемдесетте, тези години на бляскави гащеризони и екстравагантни извънземни, ABBA ни поднесоха една машина на времето. Преведоха ни през цялото приключение, всичките 40 години между нас и Онова време. Оттук нататък можем да очакваме само нова музика, нови филми, нови танци… И ако 2021 бе истинското начало на новото десетилетие, то как по-добре да го отпразнуваме, ако не с ABBA? Само неоново розови облаци от края на 70-те ни очакват: No Doubt About It.

 

Oт Яна. Ц. Пеева