Променливият Джеймс Бонд

Сподели с приятели

Тайният агент, който вече шейсет години е легенда. Шейсет години, в които светът се променя из основи. 007 също. Приятно четене!

 

Шон Конъри

Човекът-символ на Джеймс Бонд. В следвоенна Великобритания слънцето над империята залязва, Студената война е в разгара си. Албионът има нужда от герой, алфа мъжкар, носещ в себе си британските ценности. 007 на Шон Конъри е със скромен произход, издигнал се до хайлайфа на обществото, излъчващ аристократичност, с неповторим чар и пълна преданост на кралицата.

Винаги знае какво иска и как го иска. Може да притежава всяка жена. Той е полубог, митологизиран образ на свръхчовека, той е непобедим. Нужен във времена, когато Великобритания се приспособява към новата си роля в света. Свят, изправен пред заплахата от ядрена война между двете суперсили. Шон Конъри поставя шаблона за всеки следващ Джеймс Бонд. Въпросът, който последва, е как ще се изгражда в бъдеще персонажът?

 

Роджър Мур

През 70-те и 80-те в ролята на Джеймс Бонд се подвизава Роджър Мур. Запазил високите си маниери и неустоимия чар, пленяващ всяка жена, Бонд на Мур е по-изискан, интелигентен, отдалечил от мачизма на Конъри. Въпреки това, женкарството е още по-отявлено.

Жанрът на филмите също се изменя – докато при Конъри екшън и комедия вървят ръка за ръка, филмите с Мур са далеч по-пародийни и family friendly. Злодеите са по-абсурдни, 007 винаги се измъква, доброто печели. Холивуд бяга от реалността, през 70-те и 80-те масите търсят начин за разведряване след войната във Виетнам. Национализмът не е средство, залага се на комедията.

 

 

Пиърс Броснан

Игривостта и леката комедийна форма се запазва и при следващия актьор, влязъл в обувките на 007. Образът, който Броснан придава на Бонд е комбинация между първичната мъжественост на Конъри и изтънчеността на Мур. Идеална комбинация за последното десетилетие на века. Студената война е приключила, на Запада се разкриват последиците от разпада на Съветския съюз („Златното око“).

Социалната среда на протагониста се променя. За първи път в ролята на Ем влиза Джуди Денч, (която запазва ролята си и при Даниел Крейг). Определен е като „сексистки, мизогинистичен динозавър, реликва от Студената война“. Проблемите на 90-те фино се прокрадват – кой е врагът сега, как жената да отстоява мястото си в обществото. Кой всъщност е Джеймс Бонд?

 

Даниел Крейг

Какъв трябва да е Джеймс Бонд на XXI век? С тежката роля да претвори Джеймс Бонд на новия век се нагърбва Даниел Крейг. Тонът на филмите радикално се променя – те са сериозни шпионски трилъри, спиращи кръвта на зрителите. Протагонистът е вътрешно променен – незнаещ какво иска, безразсъден, тромав. Мисиите се отразяват върху физическото и психичното му здраве – акцент се поставя върху тялото, раните и постепенната злоупотреба с вещества (най-вече алкохол).

Работата му го принуждава да извършва грозни действия, често аморални. Не може да се измъкне от последиците от тях. Липсват екстравагантните злодеи и налудничавите джаджи в арсенала на агента. Махнал маската на полубога, животът му е в постоянна опасност. За пръв път виждаме Джеймс Бонд истински влюбен. Загубил любовта, наранен, се държи по-хладно с жените в сравнение със своите предшественици. Джеймс Бонд на Даниел Крейг е за общество, което не търси мита, а реалността – как човекът издържа на предизвикателствата в началото на новото хилядолетие.

От Волен Чилов