5 проекта на… Димитрис Георгиев

Сподели с приятели

Димитрис Георгиев е на 26, а е режисирал много (дори за Nu Boyana). Изненада ме преди години с краткия бг remake на “La La Land”. По-късно ме спечели с клипове за Лили Гелева. Вече има няколко късометражни филма зад гърба си. Грабват с пряма визия, градски поетичен дух и неполирани житейски сюжети. Освен всичко това, актьорите му не преиграват! В момента Димитрис е freelance артист, има награди от международни фестивали, завършва НАТФИЗ, готви се за пълнометражен дебют. Още за Димитрис в тези 5 разказа за 5 негови проекта.

За „La La Land

Това е първият игрален проект, по който работих в НАТФИЗ. Беше ми дадена задача в първи курс – „римейк на сцена от игрален филм“ и аз се спрях на жанра мюзикъл, тъй като ми бе изключително интересен и сложен. Сцената, която избрах от филма “La La Land“ е в един 6 минутен кадър, който през песен и хореография развива любовните взаимоотношения между двамата главни персонажи. Репетирахме около месец и дълго време избирахме подходящата локация. Актьорът Красимир Митов и певицата Дороти Такев влязоха в главните роли и дадоха всичко от себе си. Освен мой дебют като режисьор, това бе дебют и на целия ми снимачен екип, с който работя и до днес.


За „Край на света“

Още когато с Лили Гелева и Мартин Костадинов седнахме на една пейка в парка и те ми пуснаха песента си, аз вече знаех, че това са хора, с които искам да работя. Музиката, която правят е рядко срещана в днешно време. Песента влезе в второкурсната ми работа „Леки семейни неприятности“ по разказа на Георги Мишев, а после направихме и клип към нея. Заедно го измислихме и организирахме снимачния процес, а много наши приятели се включиха безвъзмездно за да ни подкрепят. Преживяването на терен беше незабравимо… Отново един кадър в „златния час“, който трае само 20 минути… Вятър, масовка, песен, танц…


За „Писмо в бутилка“

Дълго време с Лили се борихме за този проект и накрая той бе реализиран с финансовата подкрепа на програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”. Лили беше по-активната в организацията и успя да привлече много таланливи хора в кампанията. Заедно измислихме, кой от тях каква функция да бъде във видеото, какъв образ да пресъздаде. Имах възможността да се срещна и работя с известни артисти от различни сфери на изкуството и това беше голямо предизвикателство за мен.


За „Леки семейни неприятности“

 

За първи път ми се наложи да правя адаптация на литературно произведение и заедно с моя преподавател проф. Дочо Боджаков се спряхме на разказа на Георги Мишев ,,Леки семейни неприятности“. Много исках да адаптирам и осъвременя историята, така че да се запазят както характерните особености на разказа, така и стила на автора. Това бе дебют на операторката Мария Цветкова, с която ми предстои да работя по още проекти. В главните роли влязоха София Бобчева и Христо Терзиев, с които се познавам от дълги години, но за първи път ни се отвори възможност да работим заедно. От снимачния процес научих много неща, които се надявам да се отразят върху работата ми в бъдеще. Това е първата комедия, по която работих, но се надявам да не е последната.

За „Това лято през зимата“

 

Този проект е може би най-личният ми в НАТФИЗ. За първи път ми бе предоставена много свобода в процеса на работа. По същото време подготвяхме снимките за дебютния ми късометражен филм извън Академията – „Заедно без теб“. С Марий Росен ни се наложи да работим и по двата проекта едновременно, което не беше лесна задача. За „Това лято през зимата“ решихме да създадем ролите по самите актьори – Александра Георгива, Ясен Атанасов и Явор Вълканов. Всички скочихме заедно в едно приятелско приключение, което дълго ще помним. За нас беше важно през една трагична ситуация да разкажем нещо много светло и любовно, а последният кадър на филма да остави хубав и дълъг послевкус. Благодарен съм много на изпълнителната си продуцентка Елена Дорошенко, с която тогава работих за първи път. Заедно ни предстоят да осъществим няколко проекта. Благодарен съм и на New European Wave Entertainment, Теодора Младенова и Данаил Младенов, които застават зад всеки един проект, с който се захванем.

 

5 проекта на… Димитрис Георгиев

От Станчо Станчев

Снимка: Петър Недялков, шот от мейкинга на “Това лято през зимата“ (2020)

Ако ви вълнуват киното и неговите главни греои, чуйте първи епизод от кино подкаста на Станчо Станчев, „Любимо, спорно, класическо… кино“!