Намери 21 Причини за живот в България

Сподели с приятели

Някога мечтали ли сте за по-добро поле за развитие? Искало ли ви се е талантът ви да бъде оценен? Намирали ли сте правилните хора, които да ви кажат „Има смисъл, действай!“? Али Димова ни среща с хората, от които да се вдъхновите, че смисъл има и талантът ви ще бъде забелязан. Те са намерили причини да изберат България.

21 Причини.

Те са „21 Причини“ – млади, амбициозни и загрижени за бъдещето на страната си хора. Правят кратки видеа, чиито герои са други българи, избрали да се развиват тук.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jsNtgPMaGYM&list=PLs1I0bFjYmpwZd22_S_JuXdAEZnsyxzXx

 

Кои са създателите на 21 Причини!

Жани Славкова, на 20 години

Родена съм в Карлово, където съм и израснала. Студентка съм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Английска филология”, 2 курс. Съчетавам университета с работата по видео поредицата „21 Причини”. Често съм водеща на различни културни мероприятия и озвучавам различни проекти.

Обожавам да се потапям в света на литературата, там наистина мога да преоткрия себе си. Както обичам да казвам: „Всяко нещо се случва с причина!”, затова вярвам, че Причините, които искаме да покажем с Дани, ще помогнат на много българи да си върнат надеждата в България и да осъзнаят, че наистина има смисъл да бъдат тук.

Даниел Богдански, на 25 години

Също съм роден и израснал в Карлово. През 2020 г. завърших бакалавър по специалността „Международен бизнес” в Маастрихтския университет, Нидерландия и оттогава живея в България. Работя като видеограф към различни проекти, както и маркетинг, и продажби в семейната ни фирма за климатична техника. Личната ми мисия е да показвам на българи и чужденци, че България има какво да даде и да покаже на света. Искам да променям начина, по който виждаме Родината си.

Как се запознахте? Какво или кой ви накара да се обедините около проекта „21 причини“?

Жани: През 2021-ва, февруари месец, двамата с Дани бяхме поканени да работим по общ проект – късометражен филм за Васил Левски, в родното Карлово, независимо един от друг. По време на работния процес, нито сме се засичали, нито пък сме имали  възможността да се запознаем. Близо месец след премиерата на филма се свързах с Дани. Предложих му да работим заедно по общ проект, който цели в по-различен и интересен видео формат да покаже хората сред нас, които ежедневно са пример за упоритост и решимост.

Защо точно 21? Има ли някаква скрита символика?

Дани: Първоначалната цел беше да направим 30 епизода, но се оказа много трудоемка задача. Не само трябваше да съчетаваме с работа и с университета, но също така всичко се осъществяваше само с лични средства. В крайна сметка стартирахме проекта си през 2021 г., затова започнахме да обмисляме и този вариант – да създадем 21 епизода. Жани се запозна по-детайлно със символиката на числото и след като ми я сподели, нямаше колебание.

Числото 21

съвпада със същността на металния бик, символът на 2021 година, който е свързван със значими промени в много сфери, с движението напред. Според астролози 21 действа и като стимул за постигане на целите, изразява хората с ясни мисли, новите идеи и просперитета на обществото. Да не забравяме и оптимизма, който е и в основата на видео поредицата.

А как само за една година намерихте всички тези вдъхновяващи българи? Сами ли инициирахте срещите или се свързваха с вас?

Жани: За нас е важно хората, които показваме, да бъдат от различни сфери, за да може всеки от зрителите ни да се припознае в нечия история. Затова търсехме точно такива истории. Имаше и случаи, в които историите сами ни откриваха. Пуснахме публикация в началото на поредицата и получихме идеи чии истории да заснемем. Сами успяхме да осъществим контакт с хората през социалните мрежи, или чрез обаждания.

Днес, когато вече има няколко излъчени епизода, получаваме съобщения за още българи, които можем да отразим. И затова си ги записваме – с надеждата за втори сезон…

 

Какво научихте от снимачния процес? Имате ли си любима история от разказаните?

Дани: Благодарение на работата в екип през изминалата година снимачният процес успя да ни научи на

търпение, разбиране, изслушване.

Комуникацията през цялото време имаше и продължава да има ключова роля за успешния резултат. А що се касае до втория въпрос – и двамата мислим, че е риторичен. Всяка история за нас е значима и вдъхновяваща, уникална посвоему.

 

Ако вие бяхте участници в проекта, с кое свое постижение бихте се представили?

Жани: Двамата имаме много успехи и постижения зад гърба си. Носители сме на наградата на комитет „Васил Левски“, а Дани има филм в YouTube – „Българският път“ с над 100 000 гледания, бил е асоцииран продуцент на филма „България в четири сезона“ на режисьора Стефан Апостолов.

Аз имам спечелени десетки литературни конкурси, а през 2020 г. написах есе за Васил Левски, което имаше стотици хиляди гледания и споделяния в социалните мрежи. Но категорично поредицата „21 Причини“ е най-големият ни успех, защото чрез нея ние катализираме революция в много аспекти – революция в начина на мислене, революция в нагласите и решимостта на българите.

 

Дани, ти си живял и в чужбина, но все пак си преценил да се върнеш. Чистата носталгия по родината ли надделя или имаше и по-силна причина?

Дани: През март месец на 2020 г. се прибрах от Мадрид в България. Бях в Испания, защото карах Еразъма си за няколко месеца, но точно тогава настъпи пандемията. Взех си багажа и отидох да живея в Дъбене, едно село близо до Карлово, откъдето е и моята приятелка. Интересното е, че даже там завърших университета си онлайн. След това започнах да работя във фирмата на моите родители, помагах им с маркетинга.

Но винаги съм знаел, че искам да реализирам мащабен видеопроект, който е изпълнен със смисъл и оптимизъм,

защото тук въздухът е по-различен, в България усещането е съвсем друго.

Две години по-късно знам, че обстоятелствата са се стекли така за добро, защото иначе „21 Причини“ нямаше да бъде осъществен, ако не беше запознанството ни с Жани именно в България.

 

Смятате ли, че на мигрантите от други държави по света са им нужни подобни поредици, които да ги върнат обратно на родна земя?

Наши сънародници, които живеят в чужбина, се свързаха с нас още след излъчването на първия епизод, за да ни подкрепят и да изкажат признателността и подкрепата си към усърдната ни работа. Това говори достатъчно красноречиво.

 

С „21 Причини“ вдъхвате надежда на българите по света, че има защо да се върнат.  В действителност обаче толкова ли е лесно?

Жани: Разбира се, че не. Животът винаги ни изненадва, имаме си своите възходи и падения, своите трудности. Всичко опира до изборите, които правим – дали да подходим с надежда или отчаяние.  От години има и дефицит на позитивни истории, изпълнени със смисъл. Тук поредицата ни изиграва ключова роля, защото всички ще могат да видят как хората конкретно назовават проблем и показват своето решение. По позитивен начин ние показваме пътя, който те са извървели, по който са видели и осмислили и предимствата, и недостатъците, за да достигнат крайната си цел.

 

Аудиторията ни се състои предимно от гимназисти и млади хора, на които тепърва им предстои да избират къде да се развиват. С какво бихте убедили един млад българин, че у нас има поле за реализацията му?

Жани: От нас зависи да повярваме не само в своите способности, но и във възможностите, които България ни предоставя. Дани беше в чужбина, сега е тук. Аз изобщо не си и помислям да замина. И двамата от позицията на хора, които са от двете страни на монетата, знаем, че #имасмисъл да останем, да се борим, да мечтаем, да действаме в Родината ни. Казваме го искрено, защото се запознахме с много личности, докоснахме се до историите им и година след стартирането на поредицата, сме толкова мотивирани и нахъсани, колкото и в началото.

Докажете и вие, че #имасмисъл! Бъдете Причината някой да повярва в България!

 

Имате ли идеи за още поредици? Как можем да ви подкрепим или да вземем участие в някоя от тях?  

Дани: Имаме, да. И идеите, и причините, и историите не спират да се трупат. Записваме си ги с надеждата да успеем да ги отразим един ден. Тъй като целия първи сезон реализирахме само с лични средства, втори такъв ще е непосилен за двама ни. Ако желаете да подкрепите проекта ни и идеята около него, посетете нашия сайт 21reasons.net.

С 21% от сумата, която съберем в периода до 1-ви септември 2022 г. в канала на Daniel Bogdanski в Patreon, ще подкрепим каузите и инициативите на героите от първия ни сезон. Следете и нашите профили в различните социални мрежи, а за да не пропускате нито един епизод, се абонирайте за канала на Даниел Богдански в YouTube. Там всеки понеделник ще получавате необходимата глътка свеж въздух, нужната доза оптимизъм.

 

От Али Димова