10-те най: Coldplay

Сподели с приятели

Тъпо ви е, че пак вали сняг след един ден перфектно затопляне? Мина сесията и не сте доволни? Спестихте пари от 14-ти февруари по неприятния начин? Coldplay са тук да ви напомнят, че с тяхната музика споделената тъга става… Ами, с тези балади – поне музикална тъга, но и едно далеч по-търпимо и лирично състояние. В статията долу  ви предлагаме десет наши любими песни, на които може да ви капе сняг от очите заедно (или пък насаме) – със сигурност обаче са далеч по-топли от времето навън!

The Scientist

Ако сте дълбоко затънали в подвижните пясъци на любовта и сте мазохист в това отношение, тази песен определено е за вас. А дори и да не сте изпитвали тази безпомощност пред собствените си чувства, за която пее Крис Мартин, не се притеснявайте – баладата сама постига този умопомрачителен ефект само с няколко акорда във фа мажор.

Fix You

Песента може и да е започнала живота си като успокоително парче за Гуинет Полтроу, но звуците на любовта им с Крис Мартин далеч не остават до тази пряка. Ако и вие се чувствате заседнали в пространството или прекалено уморени даже да заспите, то символичният синтезатор на Брус Полтроу пее за вас.

 

Yellow

Както сам Крис Мартин казва, зад заглавието на песента може и да няма някакво специално значение, но зад текста определено се крият всички звезди. На това парче силно ви препоръчваме поне веднъж да погледнете небето в цялата му чистота (т.е. извън София и другите големи градове). Дори и да не се получи песен от това, със сигурност ще усетите поне частица от вдъхновението на Мартин.

 

Clocks

Може би една от най-известните песни на Coldplay (за нашето поколение поне). Ако сте пропуснали да полетите с Питър Пан през 2003 г., си отделете тогава тези пет минути за едно бързо пътуване към Невърленд и цялото ѝ безгрижие.

 

Shiver

Празникът на влюбените понякога преминава в празника на виното, когато не искаме да се чувстваме толкова самотни поне за ден. За наше успокоение Крис Мартин също е имал такива дни, дали плод в лицето на „Shiver“ – за любовта, които някои от нас очакват да намерят и усетят.

 

In My Place

Макар и с леко песимистичен (и със сигурност леко тъжен) поглед към нашето място на тази топка, наречена земя, „In my place“ оставя и един приятен послевкус, че може би оптимизмът е възможен… Дори след задача по математика, дори и за Coldplay!

 

Amsterdam

Тук името на песента е възможно най-отдалечено от текста (чисто и просто са написали парчето в столицата на Холандия), който цели да ни покаже отчаянието у един човек. С лекото оживление в ритъма чуваме и как лирическият ни герой постепенно започва да споделя чувствата си – с други думи, разговорът с един добър слушател винаги ще помогне да махнеш примката около врата си.

Viva la Vida

Ако имате ТикТок, просто няма как да не сте минали поне веднъж през ремикса на тази песен. И със сигурност сте се зачудили откъде ви е позната струнната секция… Първият номер 1 хит на Coldplay увековечава едноименната картина на Фрида Кало, както и болката, през която преминава тя, докато я рисува.

 Glass of water

Любимата песен на Крис Мартин и на басиста на групата, Гай Бериман, които я определят като една от най-тежките, но и най-значимите. Въпреки че не са включени към албума „Viva la Vida or Death and All His Friends“, Мартин споделя, че песните от „Prospekt’s March“ (сред които и „Glass of water“ ) делят почти едни и същи теми, а ние можем да видим и дори почти еднакви пасажи в текстовете.

 

Hymn For the Weekend

Поредното потвърждение колко от песните на Coldplay са ни минали покрай ушите, без да се усетим, а тук даже минава и Бионсе, която дори сама надава глас да участва. Клипът на „Hymn for the weekend“ е един от най-гледаните на групата, несъмнено заради кадрите от индийския фестивал holi, празнуващ любовта и пролетта – тематично за месеца, за жалост не и за прогнозата за времето…