10 песни на Адел, на които да НЕ страдаш

Сподели с приятели

Да, правилно прочетохте заглавието. И да, Адел има такива песни. За четири албума все някак се събраха. Вярно, 80% от творчеството в тази селекция е писано за раздели / нещастни любови (другите две просто не са нейни). Много от тях сякаш са направени „да загърбиш мъките“. Други са просто хитово написани. Но най-важното – не те докарват до страдание.

 

Skyfall

Започваме с най-актуалната песен. Все пак преди зеления сертификат по кината вървеше „007: Смъртта трябва да почака”, последният Джеймс Бонд филм с участието на Даниел Крейг. За „Skyfall” обаче Адел е по-скоро драматична, отколкото страдаща. Интересното е, че продуцентът ѝ я заставя да запише този саундтрак за рекордните 10 минути и то, докато е в напреднала бременност с първородния си син. И меко казано остава очарован от резултата.

Set Fire to the Rain

Най-нестрадащата песен от настоящата селекция. Да, писана е след като Адел се разделя с „първия си истински партньор” (изобщо целият албум „21” е белязан от това преживяване). За нея певицата разказва, че ѝ хрумва, когато е пушила пред заведение, докато вали.

 

Send My Love

„Не е нужно постоянно да съм мрачна” заявява Адел за парчето “Send My Love”. Създадена е в съавторство с Макс Мартин. „Той е грижовен, топъл, мил, наистина уникален мъж.” Явно ползотворна се е оказала тази колаборация, имайки предвид приятния заряд, който парчето носи. И клипът не е черно-бял.

Water Under the Bridge

Песен, посветена на „… връзката, в която осъзнато исках да бъда, в която да се вложа”. Адел пише текста на песента за бащата на сина си, (разводът с когото ражда предстоящия албум на певицата). Определено песен,подходяща за стадион, не толкова интимна, но все пак в стила на Адел.

When We Were Young

Едно нестрадащо, но много Аделово парче. С нотка драма, но повече топлина. И различно вокално лице. Песен, с която сякаш не да си спомняш „доброто старо време”, но и да превъзмогнеш липсата му, да приемеш остаряването. Много енергична тема, няма спор. Но резултатът се оказва радушно приет от публика и фенове.

 

I’ll Be Waiting

С това парче правим завой към ранната, доста по-страдаща Адел. Конкретно това парче, много различно от тогавашното ѝ амплоа. Съавтор е Пол Епуърт, онзи с десетте минути за Skyfall. Той споделя впечатлен, че с влизането в студиото Адел от раз е усетила ’60-тарския вкус на парчето. Разбира се, освен много енергия, чуваме и много Арита Франклин влияние, което само по себе си няма как да не те спечели.

Right as Rain

И се връщаме към първия албум на Адел. Малко Еми Уайнхаус, много британско и – внимание – парти настроение. Дългият бретон изисква коментар, който недепресарската ни класация не може да даде.

 

Tired

Отново от първия албум, „Уморен” звучи с енергична умора. Не става особено популярна, но разбираемо (първи сингъл за албума е все пак разкъртващата души „Chasing Pavements”).

 

Make You Feel My Love

Втората песен, която не е на Адел, но става нейна визитна картичка за дълго време. Писана от Боб Дилън, изпълнена първо от Били Джоуел, „Make You Feel My Love” не подсказва страдание. Получава фатална слава сред младежката аудитория чрез сериала „Glee”, където парчето става химн на една младежка смърт. Самата Адел влага по-скоро интимност, може би меланхолия. Но със сигурност е песен, на която по-скоро бихте танцували с половинката си, отколкото да подсмърчате, че ви е напуснала.

Rolling in the Deep

Стигаме и до най-нестрадащата, а най-известна песен на Адел. Отново колаборация с Пол Епуърт, „Rolling in the Deep” направи Адел известна и в България. Още си спомням недоумението, което изпитах, когато гледах клипа по The Voice (защо са ѝ толкова чаши с вода, кой я е изпил). И днес не мога да го разбера. Но зарядът е неоспорим. Категорична заявка, която казва: „Да, пея за травматични неща, но ги пея с глас и хъс.”. Смятам не само аз съм го усетил по този начин. А лекият госпъл привкус в аранжимента само допълва цялата картина.

 

Е, ето, че се събраха 10. С любопитство очакваме новия ѝ албум. Да се надяваме, че разводът ще зареди и няколко песни, на които да не страдаме. Дотогава ви пускаме първия публикуван сингъл, зареден освен с очакваната драма, с много кино в клипа.

Easy on Me