10-те най-емоционални песни на Three Days Grace

Сподели с приятели

2003 година, освен рождена за мен, е и годината, в която една от най-запомнящите се рок банди дебютира на световната сцена със студиен албум, даващ началото на нова вълна от грабващо звучене, присъщо само за тях. Има го във всяка една от 10-те най-емоционални песни на Three Days Grace, които ви предлагаме да чуете.

От тогава насам за групата става нещо като запазена марка да издава по албум на всеки три години, което, за изненада на някои, не е свързано с името ѝ. Наименованието е хрумка на басиста, Брад Уолст, който е дочул едноименен термин в бизнес часа си в колежа. В последствие значението зад името тръгва в малко по-друга насока – представя чувство за неотложност и поставя въпроса дали, имайки само три дни, би могъл да промениш нещо в живота си.

В първия им албум, който вече споменах, се долавят ню-метъл и гръндж влияния, които в следващите албуми се изменят в по-алтърнътив и хард рок звучене.

В следващите редове ще можете да чуете десетте най-докосващи песни на канадската група, в които те материализират своите вътрешни демони и проблеми.

Wake Up [Three Days Grace, 2003]

Една от най-първите песни, в които Адам Гонтиер (вокалист и текстописец на групата) намесва любовта и страдалческата си участ в опитите си да върне любимата си, след като веднъж я е изгубил. На фона на акустична мелодия в куплетите той иска да си върне вниманието на изгубената си любов, уверявайки я, че се е променил и не би я наранил повече.

I Hate Everything About You [Three Days Grace, 2003]

Дебютният сингъл от първия им албум, който стига до 55-то място в Billboard Hot 100 класацията. Припевът описва оксиморонните чувства в рамките на една връзка и раздвоението:

I hate everything about you
Why do I love you?

Раздвоението  да не можеш да спреш да правиш, въпреки че си наясно как ти влияе е главен герой и в песента „Капан“ от албума „Звяра“.

Pain [One-X, 2006]

Тази песен, както и повечето парчета от албума One-X, е писана, докато Адам се рехабилитира от наркотични зависимости, и това прави целия този албум в пъти по-личен за него. Песента е за стремежа му да избяга от този емоционален ступор, като избира болка и гняв да бъдат единствените неща, които да го карат да се чувства жив. Не понася да бъде безчувствен към себе си и света и намира изход единствено в самонараняването.

Animal I Have Become [One-X, 2006]

В първия сингъл от втория им албум фронтменът на групата описва и друг проблем, породен от адикцията – чувствата на раздвоение и липса на контрол, предизвикани от оксикодона. Парчето е своеобразен зов за помощ. То говори за единственото трезво усещане, че понякога тъмната страна надделява и най-големият ти кошмар е на път да се сбъдне и чудовището да те опогълне изцяло.

Never Too Late [One-X, 2006]

За разлика от предишната тази песен не е за опушването на душата в катранените изпарения на тази ни страна, която всячески опитваме да потиснем, а тъкмо обратното – за онази мъжделива светлинка в другия край на тунела, която ни дава надеждата и мотивацията да продължим напред. Писана е колкото за Адам, толкова и за тогавашната му половинка Наоми, с която са минали по пътя на лирическите герои в песента и клипа към нея.

Last to Know [Life Starts Now, 2009]

Една определено по-различна песен за Three Days Grace и традиционното им звучене. Преобладават пиано мелодия и усещане за меланхолия, които на фона на цялата им дискография са рядкост. Създава се въображаем диалог между Адам и човека, заради когото възлюбената му го напуска. Самият той разбира за всичко случило се пост-фактум и това дава името на песента. Интересен факт е, че Гонтиер записва вокалите на песента седнал срещу стената, вместо да стои прав. Това вероятно му помага да пресъздаде точното чувство.

Lost in You [Life Starts Now, 2009]

Тук се разказва една не толкова дъвкана от гушкавите баладни любители на музиката история. Тя е по-скоро равносметка дали си струва да опиташ пак. Има я и нотката на сладникави признания, но употребени в умерено количество и на място. Сюжетът е за приключила връзка, след която и двамата герои са все още влюбени и търсят смисъл да започнат наново, и за опасенията за повторна раздяла.

The High Road [Transit of Venus, 2012]

Ако предишните песни ни потапят в дълбините на любовните драми, тази песен е поясът, който ни издига на повърхността. Главното послание е да намериш и да следваш този някого, след когото си склонен да тръгнеш на сляпо само и само за да вървите рамо до рамо.

Anonymous [Transit of Venus, 2012]

„Anonymous“ е за всеки, който не пасва на реалността, и за безуспешното търсене на съвест в заобикалящия ни свят. Ако щете, bat-signal-ът за инакомислещите.

Fallen Angel [Human, 2015]

Последна, но далеч не по важност е една песен за безсилието. Част е от първия албум на групата, в който Адам вече не участва, заместен от по-малкия брат на басиста – Мат Уолст. Парчето е вдъхновено от трудното детство на барабаниста, Нийл, който губи баща си и брат си в една и съща година. Майка му, единствения човек до него, всяка вечер сваля маската на силната жена и потъва в сълзи.

 

10-те най-емоционални песни на Three Days Grace

От Огнян Белстойнев