Хари Потър: Героите, които често остават забравени

Сподели с приятели

На 13 ноември се празнуват 20 години от излизането на Хари Потър и философският камък в България. Едва ли има човек, било то мъгъл или магьосник, който да не е чувал имената на Хари, Хърмаяни, Рон, Дъмбълдор и Волдемор. Има обаче още много други герои, които остават скрити в сянката на главните действащи лица. Днес ще ви покажем нашите топ предложения за недооценени и леко позабравени герои, без които историята не би била такава, каквато я познаваме.

Невил Лонгботъм

…всички. Смъртта им не беше напразна. А твоята ще бъде (към Волдемор).

Невил се появява още в първата книга като неопитно и несръчно, леко закръглено хлапе. Но проследявайки и седемте книги, го виждаме да израства като личност. Още в началото на Хари Потър и философският камък, когато е много притеснителен, Невил се опълчва на Хари, Рон и Хърмаяни в опит да защити Грифиндор от загуба на още точки. Вече в края на Хари Потър и даровете на смъртта той единствен се опълчва срещу Волдемор, след като всички мислят, че Хари е мъртъв. Все пак Невил унищожава последния хоркрукс, убивайки змията Наджини. Без него едва ли историята би завършила с победа над смъртожадните.

Ремус Лупин

Страхът настоява за чудовищни действия.

Лупин е не само върколак и приятел на Джеймс Потър и компания, но и невероятен учител. Той всъщност е единственият добър учител по Защита срещу черните изкуства, който преподава на Хари. Ремус е и много умен – доказателство за това е участието му в създаването на Хитроумната карта. Макар и на моменти да изпитва силен страх, той често го преодолява, което прави смелите му решения още по-значими. Ремус Лупин умира до наскоро родилата си жена Нимфадора Тонкс по време на Битката за Хогуортс. След смъртта си той е награден с Орден на Мерлин първа степен – най-високото отличие в магьосническия свят. Лупин е първият върколак, който получава Ордена.

Фред и Джордж Уизли

– Да вдигаме във въздуха тоалетна? Никога не сме вдигали във въздуха тоалетна!
– Но идеята е чудесна! Благодаря, мамо!

Считайки, че са родени на 1. април, датата им на раждане напълно отговаря на характерите им. Те са забавни, интересни и с тях никога не е скучно. Фред и Джордж така и не завършват Хогуортс, но остават верни на принципите си, като разведряват обстановката по време на най-тежките времена в училището. Те отварят свой магазин на Диагон-али, където продават всички свои номера, които майсторят още от книга първа. Един от най-тъжните моменти в книгата е смъртта на Фред и тъгата, която изпитва цялото семейство Уизли, най-вече Джордж. Последният разговор между близнаците е толкова трогателен и разбира се, изпълнен с хумор и любов, че сякаш засилва тъгата, която читателят изпитва от последвалата смърт.

Моли Уизли

Anything is possible if you have got enough nerve

Съпруга, домакиня и майка на седем деца, тя е жена, която със сигурност прави силно впечатление. Въпреки избора си да остане вкъщи и да се грижи за семейството си Моли Уизли е много силна магьосница и доказателство за това е моментът в края на Хари Потър и даровете на смъртта, когато тя убива смъртожадната Белатрикс Лестрандж. Най-силният страх на Моли е да види децата си мъртви, включително и Хари Потър, защото за нея той е част от семейството. Моли Уизли се превръща в майка за Хари и със сигурност помага за изграждането му като човек. Тя не пропуска рожден ден, Коледа или който и да е друг празник, без да включи и Хари в списъка с подаръци или с покани.

Луна Лъвгуд

Нещата, които губим, успяват да се върнат при нас, дори и да не е винаги по начина, по който очакваме.

Луна е доста запомнящ се персонаж, но въпреки това много недооценен. Странна и чаровна, преживяла доста, готова да говори за най-налудничавите теми, Луна със сигурност е човек, с когото никога няма да ти е скучно. Тя участва в Битката за Хогуортс и смело се сражава до Хари, Рон и Хърмаяни. Да, може би поредицата щеше да се развие по същия начин без присъствието на Луна, но със сигурност нямаше да има същото въздействие; щяхме да изгубим един толкова отличаващ се и уникален герой.

хари потър

Всяко поколение се нуждае от своите магьосници. Хари Потър и компания определено бяха сред нашите.

От Дора Върбанова

Още ревюта за книгите, които четем, можете да намерите ТУК.