От мюзикълите в Литва до Rock School във Варна

Сподели с приятели

Вилте Амбразейтитя е певица и вокален педагог от Литва. Запознахме се с нея на Rock School във Варна и решихме да я поразпитаме малко какъв е пътят от мюзикълите в Литва до Rock School във Варна 😉

Как започна да се занимаваш с това и в какво се състои професията ти?

Винаги съм смятала, че музиката ще бъде само хоби за мен. Не защото не искам да работя това, а защото тези развлекателни занимания се правят с най-голямо удоволствие, желание и страст. Но се появяваха все повече концерти, различни музикални проекти, започнах все по често да бъда вокалистка в мюзикъли, да пиша вокални аранжименти за тях… Накрая това доведе до откриването на моето собствено музикално студио за звукозапис в Литва. В момента свиря с най-известната фолклорна група в Литва “Žalvarinis”, записвам дебютния си албум за литовска фолклорна музика, планирам бъдещи мюзикъли и се подготвям за занимания с музикални студия.

Какво би казала, че е най-голямото предизвикателство в професията ти?

Понякога си мисля, че вероятно е по-лесно за тези хора, които работят от 8 до 17 часá. В моята професия безсънните нощи са чести, а работното време не е фиксирано. Творчеството и всички процеси, участващи в моите дейности, отнемат много време. Необходими са търпение, постоянна концентрация и отдаденост. Чести са и концертите късно вечер. Но когато искаш, продължаваш. Винаги следвам правилото: ако ми остава малко време, не трябва да спирам, а да свърша още нещо, защото само като правите много, ще направите всичко и ще намерите малко време за почивка.

Коя е най-удовлетворяващата част от работата ти?

Когато работя с млади хора, се вълнувам най-много от техните „искрящи очи“ – факта, че обичат тази дейност и правят всичко с много страст и желание. Някои от тях никога не са се сблъсквали с голямата сцена. Идват тук да търсят себе си и… се откриват!

Можеш ли да опишеш накратко процеса на създаване на мюзикъл в Литва? Пренасяте представления на Бродуей на собствена сцена или имате свои продукции? Ако е така, кои мюзикъли от Бродуей би искала да видиш в Литва и защо?

Работила съм с пет мюзикъла в Литва. Три от тях са създадени от Вилнюския университет. Това бяха големи мюзикъли, много хора искаха да бъдат избрани и да участват. Всяка премиера привличаше повече от 1500 зрители. Винаги генерираме нови идеи, говорим за различни неща, от които младите се интересуват – правилния избор, как да оцелеят в този всепоглъщащ свят и да изберат свой собствен път. Работим интензивно и винаги имаме около 9 месеца, за да се подготвим за шоуто.

Останалите два мюзикъла са създадени от любителския театър във Вилнюс. Последният беше за важни и болезнени исторически моменти за нас, литовците. Вдъхновяваме се и от мюзикълите на Бродуей. Всеки път залата е пълна със зрители, даваме всичко от себе си във всяко шоу.

Най-хубавото е, че работя с хора, които са избрали различни професии, но винаги са искали да бъдат по-близо до изкуствата и да стигнат до голямата сцена. Невероятно е да гледаш как непрофесионалистите се развиват и прескачат всякакви очаквания за толкова кратък период от време. Толкова се гордея с екипите си!

Как виждаш бъдещето на индустрията?

Често обръщам внимание на това какво мислят хората около мен за бъдещето. Какво ли ще се случи, когато роботи поемат работата на хората… Не мога да кажа със сигурност. Това, което знам обаче, е, че никой няма да ни отнеме желанието да се занимаваме с музика и да бъдем близо до изкуствата. Сигурна съм, че желанието ни да ходим на концерти, представления, изложби никога няма да намалее и в един по-модерен свят все по-често ще намираме опора в изкуството като форма на себеизразяване.

Какво те доведе в България и как точно стигна от мюзикълите в Литва до Rock School във Варна? Какво очакваше да откриеш тук? 

Преди половин година научих за програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и възможността за стаж в чужбина, в компания с определена дейност. Някак си знаех, че трябва да посетя България. Тъкмо бях отворила музикално звукозаписно студио в малко литовско село, насред литовските гори. Моята цел е да каня музиканти от цял ​​свят да идват там. Не само да записват свои собствени албуми, но и да се отпуснат насред литовската природа.

И така, докато търсех хора, обвързани с моята дейност, попаднах на Rock School в София и Варна. Готова съм да опозная тази страна колкото мога повече, да пътувам. За това, което вече видях, ще кажа само – възхитително.

Как се виждаш след 10 години? Какво би казала на своето 18-годишно Аз, на всеки, който иска да поеме по този път?

Странно, но аз никога не съм мислила какво следва. Никога не съм се опитвала да си представя как ще изглежда животът ми след година, пет или десет. Просто тихо мечтаех. И всичко се сбъдна. Аз вярвам, че мечтите се сбъдват. Всичко, което човек трябва да прави, е да забелязва небесните знаци и да предприема действия. Не се бойте от повечко труд. И разбира се, по-често казвайте „да“ на появилите се възможности.

Кой е най-ценният урок, който си научила досега?

Щастлив си само когато правиш това, което обичаш.