Остани Вкъщи I Кино ваксини от аптеката с класики

Сподели с приятели

Няколко кино ваксини от аптеката с класики… или с кои филми доказано ще излекувате свободното време.

Не съм фен на цитатните начала, но това ми се струва уместно сега.

Някои от тях смятаха, че умереният живот ще им помогне да се предпазят от тази напаст… не позволяваха на никакви други хора да разговарят с тях… и така прекарваха времето си сред музика и удоволствия, каквито сами можеха да си създадат.

Из „Декамерон“ (1350 – 1353), Дж. Бокачо

Само Netflix не си пуснаха, но уви, Бокачово време. Макар 7 века по-късно, с литри превенция в повече, най-доброто лечение с/у настръхващ климат си остава отговорната дистанция. Като страничен ефект с нея идва и свободното време.

С какво да ги лекуваме тези свободни часове? По Бокачово време, изолираните удоволствия са песните и пикантните разкази. Сега ги бием ги по това, че имаме и филми.

След това дълго превантивно встъпление, ето го и моя лист с кино ваксини. Достъпни са за всеки, без рецепта, директно от аптеката на Бокачо и правнуците му от сем. Класики.

Сам вкъщи 2 (1992), реж. Крис Кълъмбъс

Домашен, леко агресивен, но доказано усмихващ лекарствен продукт с марка VHS.

Модрени времена (1936), реж. Чарли Чаплин

Усмивки, сълзи, размисли, човечност – Чаплин. Най-обемният блистер надежда за сегашните, уж модерни времена.

Изпити по никое време (1974), реж. Иванка Гръбчева

„ – Как можа да напишеш, че врабчетата са наредени като кебапчета по жицата?
– Еми гладен бях.“ Ваканция по никое време се получи, но е перфектна да изгледаш тази чаровна „детска“ бг класика от времето без онлайн класни стаи.

Някои го предпочитат горещо (1959), реж. Били Уайлдър

Казват, че едно от леченията сега са високите температури. С малко екшън, смях и Мерилин Монро на хавайския плаж, са ви гарантирани.

Оркестър без име (1981), реж. Людмил Кирков

Прав е Бокачо, музиката е доказано лечение. В добавка към това слънчевия бряг, златния пясък, любовта и… още нещо от неостаряващия „Оркестър без име“.

Очаквайте цяла поредица с филмови класики в PODCAST

 

Няколко кино ваксини от аптеката с класики

Oт Станчо Станчев

Фото кредит- Мария Проданова

 

Като младежка медия, списвана от тийнейджъри за тийнейджъри, ние ясно осъзнаваме спецификите на възрастта си – ние сме дейни, свободолюбиви, резки… обичаме природата, обичаме стоенето навън, обичаме срещите с приятели. Днес обаче, повече от всякога, трябва да постъпим отговорно. Трябва да си останем вкъщи. Ето защо, решихме да направим всичко по силите си. Започваме публикуването на материали, които да направят престоя ни у дома възможно най-лек.

Четете текстове за различните възможности за дистанционно обучение.

Ще препоръчваме филми, които можем да гледаме.

Ще препоръчваме и книги, които можете да прочетете.

Ще откриваме и споделяме нова музика ТУК и в Spotify

 

Някои от тях са част от архива, а други пишем специално за случая. Но нека повторим най-важното – #останивкъщи… за себе си, за близките си, за всички.