Музиката и обществото

Сподели с приятели

Това е първият ни Underground Podcаst, защото е записан в подземието на английската гимназия в Русе и в него участват хора от екипите ни в АЕГ Русе и Дойче Шуле в града. Акустиката е различна от тази в студиото ни, но все пак искаме да ви споделим какво мислим. Говорим за музиката и обществото – двете страни на една монета.

Има чувства, с които всеки е запознат – радост, съмнение, скука, тъга, объркване, надежда. Това, което присъства на по-дълбоко и по-повсеместно ниво, обаче, е гладът. Гладът е може би най-могъщият зов, който всяко живо същество е способно да изпита.  Не, обектът на днешната статия е другият глад – този за изкуство. За да не се сметнем за твърде умни твърде бързо, днес ще разгледаме едно (не първото) от изкуствата – музиката.

Тя е едно от тези неща, за които като че ли няма какво особено да се каже – цял живот сме рамо до рамо с хиляда различни нейни проявления. Всички знаем какво е да си махнеш главата на концерт, да си поплачеш сам вкъщи в компанията на нотите или да пуснеш някое леко парче за фон на иначе досадните домакински задължения. Малко са хората, които не биха признали силата на тези примери и това е, защото музиката е нещо изконно човешко. Точно като математиката, литературата и рисуването, музиката е отражение на света около нас и опит да го осмислим.

В 30-те минути словесен хаос ще чуете дълбокомислия относно Пинк Флойд, грънджа и емо музиката-група и жанрове, идеално играещи си с меките и режещи звуци във всяка композиция, както и с дължината ѝ, за да предадат максимално добре идеите и чувствата си.

Shine On You Crazy Diamond-песен, всичките части на която съперничат по времетраене на някои албуми-е песен за сбогуването с човек, който все още е жив, но вече няма нищо общо с този, който някога ти е бил близък като брат, затова е ту в съзвучие, ту в конфликт със самата себе си.

Има място дори и за Polly на Нирвана-простичка композиция с наглед несвързан текст, за вникването в мрачните тайни на който се изисква познаване на твореца, сякаш всеки уикенд сте на по бира от седми клас насам.

PODCAST- Музиката и обществото

 

Исторически факти

Музиката съществува от хиляди години. Като такава тя често се изменя с времената – както видово, така и в смисъл на това кой и как има достъп до нея. По времето на древните гърци музиката е била нещо близо до божествеността именно заради по-особения вид човек, който се изисква за създаването ѝ, както и заради емоционалния отклик, който поражда у повечето хора.

С времето това се прехвърля върху ранната християнска църква – хвалебственият и баладичният характер на музикалното изкуство, върху които силно се наблягало тогава, укрепват моралните уроци и аурата на митологичните фигури, с които прохождащата религия е искала да запознае последователите си.  При древните римляни, в известен смисъл наследили културата на рухналото гръцко общество и приели задължението да осъществят следващата ѝ еволюция, музиката започнала да се свързва с образованието.

Под влиянието на древните гърци римляните разглеждали музиката като отражение на подредеността на Космоса – на тях много и се нравела Питагоровата идея, че музиката и математиката са израз и познание на едни и същи идеи (ерес!).  В същото време тези дружелюбни владетели на половината античен свят не били съгласни с Платон, че музиката трябва да има строги релси, които да не се пресичат нито между жанровете ѝ, нито между нея като цяло и останалите изкуства. Това довело до разширение на връзката на музиката с театъра и прочие събития, както и не задължително епически сюжети.

Между Средновековието и по-малко прашасалите обществени епохи има относително малко прилики, сред които се числи и основното отношение към музиката. По това време, V – XIV век, обществените мисъл и наука преживяват срив, следователно и музиката загърбва повечето епически, нравоучителни и дълбокомислени сюжети и се разделя на два ясно доловими дяла. Първият са църковните песнопения, съдържащи в себе си строгостта и свръхчовешкото, в страх или благоговение, пред което живеели болшинството хора по това време.

Вторият са обществените (не народни, макар че и такива са съществували преди, тогава и след това) песни – всички остроумни или мечтателни сюжети, отразяващи мислите на групата бедни и отрудени селяни или на опърпания, необяснимо весел бард, които по-късно оказват значително влияние върху мисленето на великите композитори – Бах, Бетховен, Шопен и прочие имена, чути в просъница.

По тяхно време подемът на образованието не пропуска и музиката. Композициите стават по-дълги и по-сложни, разчита се на повече малки акценти, а сюжетите отново започват да се приближават към сценичното или литературното изкуство.

Усещате ли общата нишка? Тя е човека-той застава в центъра а творбите и замисъла им емоционално, понякога и интелектуално. Така стигаме до днешното положение-всякаква музика от всякакви по ум, разум и чувства изпълнители. Музика, прилична на театър или на поема, и музика, на която да правиш неща, от които на сутринта боли глава. В съвременното мислене звука-мелодичност, сложност, настроение-и темата на група или песен никак не са отделни.

 

Музиката и обществото

От Велислав Ганов, Михаела Георгиева, Йоана Петрова, Андреа Трифонова.

 

Екипът на Teen Station в АЕГ “Гео Милев”, Русе се събра и работи благодарение на проекта ни “Мрежа Училищни медии”, който реализираме съвместно с програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация “Еконт”.