Медицината и внушението

Сподели с приятели

Как мозъкът може да е по-силен от всеки медикамент, познат на човека?

Медицината и внушението вървят ръка за ръка. От години терминът „плацебо“, употребяван в контекста на симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която води до положителен физически резултат, поляризира мненията за неговата ефективност в обществото и дори понякога поражда недоверие в медицината. Основата на плацебото е внушението и вярата на пациентите, че определен медикамент или действие всъщност има ефект.

Ако проверите в речника, ще разберете, че внушението е психологически процес, при който хората биват манипулирани чрез образи – сцени, думи или ситуации. Това е причината да чувствате напрежение или заплаха, след като гледате новините, прочетете криминална книга или гледате страшен филм. Колкото и осъзнати да сме, споменаването на събития, които застрашават нашия живот, има огромно влияние върху подсъзнанието ни.

Но защо така добре развитият ни мозък се поддава на подобна манипулация?

Някои учени се опитват да обяснят този феномен като остатък от еволюцията и от детските години на човека. Изначално децата развиват ефективни способи за самосъхранение. Наблюдаваме това постоянно при бебетата и малките деца. Когато паднат, независимо от това дали са наранени или не, първата им реакция е да сигнализират родителите или грижещите се за тях чрез плач. В момента, в който възрастният е вече до него, детето може да пренасочи енергията, използвана за сигнализиране на околните, към същинското лекуване и плачът спира. Психолози твърдят, че тази реакция е породена от страха от изоставяне, присъщ за всяко дете. Появата на родител няма ефект върху състоянето на детето, но го успокоява и му вдъхва увереност, че е в безопасност.

Как лечението може да се внуши?

При употребата на плацебо е важно изграждането на убедителна картина. Не е досатъчно да вземем от приятел хапче, което не е нищо повече от хранителна добавка. Важен е образът на лекаря. Понякога, за да бъде ефективно внушението, за някои плацебо лекарства се изисква лекарско предписание по същия начин, както при сериозните медикаменти. Психолози боравят както с цвета на хапчето, така и с вида на интервенцията. Синьото хапче ни прави по-спокойни от червеното, което от своя страна ни дава повече енергия. Инжекцията е по-ефективна от хапчето, но представете си да ви вкарат в операционната. Има ли начин подобно действие да не ви убеди, че наистина се лекувате?

Лечение чрез внушение

Оказва се, че при лечението на заболявания и поведения, които са пряко свързани с дейността на мозъка, плацебо интервенцията може да изиграе голяма роля особено при лечение на децата. Пример за заболявания, които могат да се лекуват чрез внушение, са Обсесивно-компулсивно разстройство, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, Синдром на Турет, Мигрениа и много други. Идеята е, че, убеждавайки съзнанието в ефективността на едно лечение, подсъзнанието се подлъгва и извършва нужните действия то наистина да бъде успешно.

В своя шести епизод „The Power of Suggestion“ от втория сезон на популярната научна поредица „Mind Field“, Майкъл Стивънс посещава канадския университет „Макгил“, който е един от най-престижните изследователски университети в света. В епизода той проследява именно успешното лечение на три деца, страдащи от подобни заболявания. Как създават пред децата убедителен образ на едно лечение и какви са резултатите от него? Побързайте да разберете! Трите сезона на „Mind Field“, част от платения пакет на YouTube, са безплатни до края на година и са посветени на интересни теми, свързани с психологията и съзнанието. Не пропускайте!

Манипулация на мисли и чувства със силата на внушението. Медицината и внушението.

Съществуват начини, които позволяват внушението да бъде използвано за промяна на светоусещането на човека. Често тези методи откриват своя път към света на рекламите, големия екран и музикалната индустрия. В рекламите – многократното повтаряне на нужди на определена маса хора от определена вещ или лекарство може да внуши на друга, че също трябва да притежава назования обект, във филмите – употребата на цветова гама и звук може да се използва за по-силно предаване на настроението и влияние върху чувствата на зрителя. Пример е употребата на по-тъмни цветове в страшните филми и създаването на музика, базирана на детски плач или в комедиите – светли, контрастни цветове и музика с по-бързо темпо, асоциирано често с детски смях.

Внушение може да се използва и на работното място. Най-популярна е употребата му с цел подобряване на производителността и ефективността на работата с помощта на ефекта на Хоторн. Идеята е, че когато хората биват наблюдавани, те се държат по-различно и се опитват да се докажат. Някои компании слагат фалшиви камери в офисите си и по този начин създават чувство за постоянен контрол, който е просто едно внушение. За етичността на подобни практики се спори от години, но резултатите са налице.
Защо трябва да се интересуваме?

Използването на плацебо ефект със сигурност е едно добро решение при пациенти със заболявания, податливи на лечение чрез внушение. Освен спестяването на средства и понижаване на цените за лечение, плацебото щади организма на пациентите. Трябва обаче да бъдем наясно и с методите, които големи компании, ракламодатели, индустрии и политици използват, за да влияят на мнението на масите в обществото. Трябва да бъдем критични при взимането на важни решения и да сме внимателни с евентуални капани на злоупотреба със силата на внушението.

Източници:
[1] Michael, Robert & Garry, Maryanne & Kirsch, Irving. (2012). Suggestion, Cognition, and Behavior. Current Directions in Psychological Science. 21. 151. 10.1177/0963721412446369.
[2] Widdison, Lisa. (2019). The Power of Suggestion: Rasa, Dhvani, and the Ineffable. Journal of Dharma Studies. 1-14. 10.1007/s42240-019-00032-3.
[3] Unknown. (2017). The Power of Suggestion. exploringyourmind.com

 

“Медицината и внушението”

От Димитър Фердинандов