Страницата, която разказва за произхода на думите

Сподели с приятели

Страницата, която разказва за произхода на думите  на гости на момчетата от BAKC Podcast.

Запознаваме ви с много интересна личност – Борислав Петров, създател на страницата за произхода на думите “Етимологичен просветител”.

 

В подкаста момчетата ще обсъждат колоритни и вълнуващи теми, свързани както с госта, така и с много други неща, като се започне от новите филми и сериали и се стигне до Омировия въпрос. Слушателите ще научат много за произхода и значението на думите и ще бъдат въведени в яркия и безкрайно дълбок свят на лингвистиката, чиято врата е винаги отворена за всеки, който в себе си таи желанието да открива и разбира речта през хилядите слоеве на миналото.


Борислав Петров е човек, който не просто обича класическите езици. Той обича всички езици. Може да се каже, че Боби е направо титан в езикознанието и лингвистиката. Защо ли, питате? Като оставим настрана успехите му в състезания като „Хорациевия конкурс“, на който той спечели първи място, както и дейността му в летните школи по класически езици, Боби е отдал страшно много време на един свой уникален по рода си проект. Става дума за „Етимологичен Просветител“ – негова собствена страница във Фейсбук, където той от зимата на 2018 година разпространява своето изкуство.

Защото етимологията е изкуство, дами и господа!

Да, Боби се занимава с етимологията на най-различни думи в българския език, проследявайки развитието им векове назад до техния произход. Страницата му се радва на над 7000 последователи, а постовете на Боби там са стотици! Но няма какво друго да очакваме от толкова отдаден човек като него.

„Етимологичен Просветител“ във Фейсбук

Ето и линк към източниците, от които той черпи информация и знания за думите и произхода им.

В края на подкаста е и поредицата ,,Книга, филм, събитие”, в която Боби препоръчва ,,Илиада” на Омир, както само един истински класик би направил. Филмът е моментният хит на Тарантино – “Имало едно време в Холивуд”.  Ще чуете доста суперлативи за величието на режисьора, мрачните прогнози за бъдещото кино и супергеройския жанр, който е любим на момчетата от ВАКС, като се засяга box office рекордьорът – “End war” , безспорната класика- “Dark knight” и съперничеството между DC и Marvel.

В графата “Събитие” Боби препоръчва античния празник на София, който ще се проведе на 21.09 и ще помогне на участниците да се потопят в атмосферата на античния град Сердика, който Константин Велики нарича “Моя Рим”.