Дамата на уличното изкуство – Kashink и свободата да носиш мустаци

Сподели с приятели

Поинтересувате ли се от жени – улични артисти, най-вероятно първо ще попаднете на Кашинк. Тя е френска художничка, живееща и работеща в Париж. Има испански и словашки произход и изкуството ѝ е повлияно от руските и испанските занаяти. Родена през 1981 г., за личния ѝ живот се знае изключително малко. Първоначално искала да стане художник на татуировки, но с времето открива призванието си на улицата и започва да използва таланта си по всевъзможни начини.

В интервю споделя, че името „Кашинк“ идва от комикси, които е чела като малка и които са въздействали изцяло на стила ѝ със своите ярки цветове и дебели линии. Думата е ономатопоезична (звукосъдържателна) и е звук на действие. Още от малка се възхищава на различните хора, а най-голямата ѝ муза е Фрида Кало със силните си портрети, които я привличат. „Никога не знаеш през какво преминава човек, когато се натъкнеш на тях. Любопитна съм и си представям аспекти от живота на други хора. Всички сме имали детство, разбито сърце и т.н“

Кашинк подбира внимателно темите за самостоятелните си изложби. През 2011 темата е „Gayfitti“, където тя говори за сексуалността, разклащайки много мъжкия свят на графитите.

 

Аз съм жена, но не рисувам жени. Не съм ограничена от пола. Повечето жени улични художници рисуват сладки, полуголи фигури. Мисля, че е време да донеса нещо ново като човек и като жена. С Gayfitti работих с Act Up, благотворителна организация, която търси равни права на гейовете (в брака и т.н.). Рисувах много неща безплатно за тях. Искам да се включа като артист във важни за мен каузи.

Подобно на каузите и активизма ѝ, Кашинк гордо рисува мустаците си всеки ден, пречупва стереотипите на пола и го разглежда по свой колоритен и интересен начин. С характерно остроумие и издръжливост, Кашинк създава близо 200 стенописи, изобразяващи гей двойки, които се гледат мечтателно един към друг върху голяма богато украсена сватбена торта- поредица, която тя с чувство за хумор нарича „50 cakes of gay“ с което провокира и привлича внимание върху брачното равенство във Франция.

Специалното в графитите на Кашинк са именно персонажите, които всеки олицетворява по различен начин и затова и притежават смесени черти-задължително с по два чифта очи. Художничката разкрива, че всички са мъже, най-често дебели и грозновати.

Когато рисувам, избирам неща, които биха могли да бъдат интерпретирани по различни начини. Рисуването по улиците е начин за споделяне с хората. В моето изкуство има ситуация и това е много важно.

“See No Evil беше най-голямото ми парче досега. За мен беше много предизвикателно, защото повърхността беше голяма и неравна. Това беше като да родиш голямо бебе! Нямам търпение за нещо още по-голямо!“

Изкуството е нищо без емоция и цел, без въздействащо послание, а Кашинк провокира по всякакъв начин. Включена в списъка с топ 10 жени артисти, които са по-добри от Бански, тя смело пречупва „нормалното“ и живее на пълни обороти, борейки се с неприемливото и дразнещо за едно общество-жена с глас.

От Рая Сотирова

 

Екипът на Teen Station в АЕГ “Гео Милев”, Русе се събра и работи благодарение на проекта ни “Мрежа Училищни медии”, който реализираме съвместно с програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация “Еконт”.